Današnji pogled na ognjenik Cumbre Vieja. Foto: Reuters
Današnji pogled na ognjenik Cumbre Vieja. Foto: Reuters

"Konec se verjetno še ne bliža, čeprav si tega vsi močno želimo," je Torres navedel podatke znanstvenikov na konferenci vladajoče socialistične stranke v Valencii.

Samo v nedeljo so na otoku zaznali 42 potresov, najsilovitejši je imel magnitudo 4,3, navaja španski nacionalni geografski inštitut. Ker ti še naprej potekajo na globinah več kot 30 kilometrov, ne predstavljajo večje nevarnosti, vendar po mnenju strokovnjakov kažejo, da bo ognjenik ostal dejaven še nekaj časa.

Lava iz ognjenika je do zdaj opustošila že več kot 742 hektarjev površin in uničila 2000 zgradb. Evakuirati so morali okoli 7000 prebivalcev otoka, na katerem sicer biva 83.000 ljudi.

Glavni tok se v Atlantik izliva že približno dva tedna in je že toliko povečal La Palmo, da bo treba na novo narisati zemljevid otoka, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). Lava je namreč ustvarila nov rt, ki trenutno obsega 36 hektarjev veliko območje, kar je približno 50 nogometnih igrišč.

V ponedeljek bi lahko morje dosegel še drugi tok lave, ki teče iz kraterja. Vulkanološki inštitut je danes objavil, da je drugi tok lave, ki ima 270 stopinj Celzija, še približno 200 metrov od morja. Tok se premika s hitrostjo 15 metrov na uro, povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Odpovedi poletov zaradi ognjeniškega pepela

Prazno letališče na La Palmi. Foto: Reuters
Prazno letališče na La Palmi. Foto: Reuters

Letališče na La Palmi sicer ostaja odprto, vendar so odpovedala 22 od skupno 38 načrtovanih poletov na otok. Letalska družba Binter je medtem sporočila, da zaradi ognjeniškega pepela na stezi v nedeljo ne bodo leteli na otok.

La Palma je eden od Kanarskih otokov severozahodno od afriške obale. Otok je turistično precej manj razvit kot Tenerife ali Gran Canaria, glavna gospodarska dejavnost je pridelava banan.