Sergej Lavrov je opomnil na napetosti, ki so prisotne na Balkanu. Foto: EPA
Sergej Lavrov je opomnil na napetosti, ki so prisotne na Balkanu. Foto: EPA
Lavrov verjame, da bo Moskva bolje sodelovala z Donaldom Trumpom, kot je z Barackom Obamo. Foto: AP
Lavrov: Rusija pripravljena sodelovati z ZDA, EU-jem in Natom

Po mnenju Lavrova na severu Kosova ne bi smele biti prisotne sile kosovskih Albancev, saj tam živijo Srbi. K umiritvi razmer na Balkanu je vodja ruske diplomacije pozval tudi Evropsko unijo, ki mora po njegovih besedah sodelovati pri zmanjšanju napetosti med Beogradom in Prištino.

Pred dnevi je napete razmere še zaostril vlak, ki je iz Beograda odpeljal proti Kosovski Mitrovici, kjer živi pretežno srbsko prebivalstvo. Prvi vlak, ki je po 18 letih iz srbske prestolnice odpeljal proti Kosovu, je bil pred mejo ustavljen. Vlak v srbskih nacionalnih barvah je bil prekrit z napisom Kosovo je Srbija, v notranjosti pa so bile obešene slike pravoslavnih ikon iz samostanov na Kosovu. Priština je v srbski potezi videla provokacijo suverenosti Kosova.

Upanje na skupen boj z ZDA proti terorizmu
Na novinarski konferenci se je Lavrov sicer osredotočil na odnose z ZDA. Moskva upa, da se bo lahko skupaj z novoizvoljenim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom skupaj borila proti terorizmu. Lavrov je dejal, da je mednarodni terorizem ogrožal svetovni mir tudi v preteklem letu in da pozdravljajo, če je za Trumpa boj proti terorizmu prednostna naloga.

"Če Trump pravi, da ima zanj boj proti terorizmu prednost, lahko to samo pozdravimo," je povedal Lavrov in dodal, da je vlada Baracka Obame "razen besed le malo storila za boj proti terorizmu". Odnosi med Kremljem in administracijo odhajajočega ameriškega predsednika so bili proti koncu vse bolj napeti. Obamo je Lavrov obtožil, da je skušal preprečiti Japonski, da bi izboljšala odnose z Rusijo.

Trumpovo administracijo povabil v Astano
Obtožbe o hekerskih napadih na volitve v ZDA je označil za neupravičene: "Jaz ne bom dokazoval, da to ni res." Po njegovem morajo sume dokazati v državah, ki Rusijo obtožujejo hekerskih napadov. Podobno je menil tudi glede obtožb, da naj bi Rusija s hekerskimi napadi skušala vplivati na volitve v Nemčiji in drugih evropskih državah.

Rusija upa tudi na učinkovito sodelovanje s Trumpom v Siriji. Lavrov je prihajajočo ameriško administracijo povabil tudi na mirovna pogajanja o razrešitvi državljanske vojne, ki se bodo pod okriljem Turčije in Rusije začela prihodnji teden v prestolnici Kazahstana Astani.

Moskva pripravljena sodelovati
Obenem je dodal, da je Moskva pripravljena na enakopravno sodelovanje z ZDA in tudi z Evropsko unijo ter Natom. "Vendar brez uvažanja vrednot, brez poskusov, da se nam vsili neke vrednote," je še dodal Lavrov, ki je kritiziral poskuse izvažanja demokracije zahodnih držav. Z ruskega vidika je to v mednarodni politiki prineslo le težave - tako v Ukrajini kot pri arabski pomladi na Bližnjem vzhodu.

Lavrov: Rusija pripravljena sodelovati z ZDA, EU-jem in Natom