Severnokorejska delegacija pred srečanjem. Foto: Reuters
Severnokorejska delegacija pred srečanjem. Foto: Reuters
Mike Pompeo
Mike Pompeo je pred sestankom tvitnil, da so ZDA zavezane "popolni, preverljivi in nepovratni" denuklearizaciji Korejskega polotoka. Foto: Reuters

Državnika sta se sestala na delovni večerji blizu sedeža Združenih narodov. Pompeo je v tvitu tik pred sestankom ponovil stališče ZDA, da so zavezani k "popolni, preverljivi in nepovratni denuklearizaciji Korejskega polotoka". "Dobra delovna večerja s Kim Yong-cholom v New Yorku. Zrezek, koruza in sir na meniju," pa je tvitnil Pompeo po sestanku, ki se bo nadaljeval še danes.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je v sredo dejala, da si ZDA še vedno prizadevajo za izvedbo vrha med predsednikom Donaldom Trumpom in kolegom iz Severne Koreje Kim Džong Unom 12. junija v Singapuru.

Trump je vrh prejšnji teden sprva odpovedal zaradi nekaterih izjav predstavnikov Severne Koreje, nakar je Pjongjang ubral bolj pomirljive tone in Trump si je premislil.

Kim Yong-chol je najvišji predstavnik Severne Koreje v ZDA od leta 2000, ko je Washington obiskal prvi podpredsednik nacionalne komisije za obrambo Jo Myong-rok.

Zvečer je s spremstvom zapustil hotel Millennium Hilton, ki stoji čez cesto od palače ZN-a na 1. aveniji in 44. ulici, na isti ulici pa ob 2. aveniji stoji misija pri ZN-u, edino diplomatsko predstavništvo Severne Koreje v ZDA. Karavana črnih limuzin ga je popeljala do stolpnice Corinthian, kjer sta se srečala s Pompeom.

Srečanja med predstavniki ZDA in Severne Koreje naj bi se nadaljevala tudi na demilitariziranem območju med Severno in Južno Korejo, obe državi pa imata tudi delegaciji v Singapuru, kjer naj bi v skladu s prvotnim načrtom potekalo srečanje.

Mun pripravljen pomagati
Trump bo prihodnji teden gostil japonskega premierja Šinza Abeja, pretekli teden pa je imel na obisku predsednika Južne Koreje Mun Dže Ina, ki se je v soboto za rešitev vrha nepričakovano sešel s kolegom iz Severne Koreje, nato pa ponudil tudi svoje sodelovanje na pogovorih.