Mutharika je v zadnjih letih postajal vse bolj avtokratski. Foto: EPA
Mutharika je v zadnjih letih postajal vse bolj avtokratski. Foto: EPA
Malavi
Malavi je ena najrevnejših afriških držav. Foto: EPA

78-letnega Muthariko so v četrtek po srčnem napadu prepeljali v bolnišnico v prestolnici Lilongwe, kamor pa naj bi prispel že mrtev, poročajo bolnišnični in vladni viri, medtem ko so državni mediji poročali, da je z letalom poletel na zdravljenje v Južnoafriško republiko.

Bolnišnični viri pojasnjujejo, da so njegove posmrtne ostanke prepeljali v JAR, ker v Malaviju zaradi energetske krize državna bolnišnica v Lilongweju ne more ohranjati trupla pri nizkih temperaturah in izvesti primerne obdukcije.

Nekdanji uslužbenec Svetovne banke je na oblast prvič prišel leta 2004 in v sedmih letih njegovega predsedovanja je država doživela gospodarski razcvet, ki sta ga spodbudila še tuja pomoč in obilno deževje, zaradi česar je Malavi postal eno izmed najhitreje rastočih gospodarstev na svetu.

Vse je obrnilo lani, potem ko se je predsednik zapletel v spor z nekdanjo kolonialno gospodarico Veliko Britanijo, ki je bila največja donatorka in je nato zamrznila pomoč.

Spor je sprožila razkrita diplomatska depeša, v kateri je bil Mutharika označen za "avtokratskega in nestrpnega do kritike", zaradi česar je izgnal britanskega veleposlanika.

Predsednik donatorje poslal v pekel
Zamrznitev britanske pomoči je sovpadla s pomanjkanjem dolarjev, kar je prizadelo uvoz goriva, hrane in zdravil, to pa je vplivalo na padec vrednosti domače valute. Po odločitvi Velike Britanije so se tudi druge države odločile prekiniti pomoč eni najrevnejših afriških držav.

Ko je zmanjkalo dolarjev in so se morali prebivalci spopasti s pomanjkanjem goriva ter visokimi cenami hrane, so se začeli ulični protesti in kritike predsednikovih gospodarskih načrtov, ki so prihajale tudi iz Katoliške cerkve in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

V skladu s svojim značajem, kot ga je omenjala depeša, je Mutharika besedno napadel tuje donatorje, ki jih je poslal v pekel, ob tem pa se je spravil tudi na opozicijo. V policijskem nasilju nad protestniki je bilo julija ubitih 20 ljudi.

V skladu z malavijsko ustavo naj bi zdaj vodenje države prevzela podpredsednica Joyce Hilda Banda, kar pa bi lahko sprožilo nove napetosti v državi, saj jo je Mutharika leta 2010 izključil iz vladajoče stranke in se odločil, da bo za naslednika izbral svojega brata.

"Nihče ne žaluje"
Številni Malavijci prav Muthariko krivijo za gospodarske težave. Ponekod so že praznovali novico o njegovi smrti, saj so prepričani, da je država pod njim nazadovala za par desetletij.

"Nobenega nisem videl, ki bi žaloval. Žal mi je, da moram to reči, ampak vsi smo mu želeli smrt," je dejal poslovnež Martin Mlenga.

"Vemo, da je mrtev, in žal je umrl v revni krajevni bolnišnici, za katero mu nikoli ni bilo mar," je povedal nek drug poslovnež iz prestolnice Chimwemwe Phiri.