Malavi je ena najrevnejših držav na svetu in okoli tri četrtine prebivalstva živi z manj kot dolarjem na dan. Foto: Reuters
Malavi je ena najrevnejših držav na svetu in okoli tri četrtine prebivalstva živi z manj kot dolarjem na dan. Foto: Reuters
Malavi
Protestniki trdijo, da se država sooča z največjim pomanjkanjem v 47 letih neodvisnosti. Foto: Reuters
Bingu wa Mutharika
Kritiki oblasti pravijo, da se je Malavi pod Muthariko spremenil v "avtokratsko kleptokracijo". Foto: EPA

Na ulicah malavijskih mest že drugi dan zapored potekajo protesti nezadovoljnih prebivalcev, ki so v enem redkih javnih izbruhov jeze v sredo v mestu Mzuzu na severu države celo razdejali urad predsednikove Demokratske progresivne stranke. V južnem mestu Blantyre je policija s solzivcem razgnala protestnike, ki so zahtevali odstop Mutharike.

V prestolnici Lilongwe patruljirajo vojaki in pripadniki policije. Po poročanju BBC-ja je središče mesta povsem opustošeno, saj so trgovine zaprte, medtem ko iz sosednjih sosesk poročajo o plenjenju. "Večina žrtev je umrla zaradi izkrvavitev," je povedal tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje Henry Chimbali.

Mutharika poziva k dialogu in opominja na svoja pooblastila
Predsednik je v posebnem nagovoru na državnem radiu protestnike pozval h koncu nemirov in začetku dialoga. Ob tem je izrazil veselje, da sliši kritike od svojih nasprotnikov, ki mu očitajo zanemarjanje svoboščin in uničenje gospodarstva.

A govor predsednika ni bil nič kaj spravljiv, saj je jasno nakazal, da ima "odgovornost, ki temelji na ustavnih pooblastilih, da zagotovi spoštovanje zakona in reda", in s tem namignil, da bo ostro ukrepal, če se bodo protesti stopnjevali.

Čeprav je nasprotnikom ponudil dialog, pa je predsednik vseeno besedno obračunal s protestniki, za katere je dejal, da "delajo za Satana".

"Ali je vsakič, ko imamo težave, rešitev odhod na ulice in protestiranje? Menim, da ne," je dejal v 12-minutnem govoru in tistim, ki so začeli proteste, zažugal, da ve, za koga gre.

Britanci zaprli pipico in povzročili luknjo v državni blagajni
Malavi se v zadnjih časih spopada z naraščajočimi gospodarskimi in socialnimi težavami. Življenje postaja vse dražje, prebivalci pa se po drugi strani spopadajo s pomanjkanjem goriva, elektrike in tujih valut. Kritiki predsednika opozarjajo, da država drsi v niz katastrof, medtem ko se oblast ne zmeni za skrbi ljudi.

Kot nekdanji ekonomist pri Svetovni banki je bil Mutharika leta 2004 prvič izvoljen za predsednika revne afriške države s 13 milijoni prebivalcev in pod njegovim vodenjem je država šest let imela visoko gospodarsko rast, ki pa je imela nezdrave temelje, saj je bila v veliki meri odvisna od tuje pomoči.

Velika težava pri financiranju proračuna je nastala, ko je bila znana vsebina britanske diplomatske depeše, v kateri je bil Mutharika označen za "avtokratskega in nestrpnega do kritik". Malavi se je odzval z izgonom britanskega veleposlanika, čemur je sledil še korak v obratni smeri in Veliko Britanijo je moral zapustiti tudi malavijski veleposlanik.

Toda London se ni ustavil samo pri povračilnem izgonu malavijskega veleposlanika in je za prihodnja štiri leta zamrznil finančno pomoč 550 milijonov dolarjev, kar je povzročilo luknjo v malavijskem proračunu, ki je že tako v 40 odstotkih financiran s tujo pomočjo. Umikajo se tudi drugi donatorji in Muthariko čaka negotova prihodnost, če mu ne bo uspelo zaustaviti gospodarskega padca in prisluhniti kritikam svojih nasprotnikov.