Po ocenah organizacije Amnesty International je med letom 1988 in 15. septembrom letos v Sredozemskem morju utonilo prek 21.000 ljudi, ki so skušali doseči Evropo. Foto: EPA
Po ocenah organizacije Amnesty International je med letom 1988 in 15. septembrom letos v Sredozemskem morju utonilo prek 21.000 ljudi, ki so skušali doseči Evropo. Foto: EPA
Papež Frančišek
Papež Frančišek je v zasebni avdienci sprejel Afričane, ki so ubežali smrti na potopljeni ladji. Foto: Reuters

Nesreča se je zgodila tretjega oktobra lani, ko je ladjo s 500 begunci na krovu zajel požar in je potonila. Na njej je bila večina Eritrejcev.

Na osrednji spominski slovesnosti se bodo preživeli in družinski člani žrtev podali v središče Lampeduse in prižgali 368 latern, za vsako žrtev eno. Po molitvi bodo pripravili razstavo fotografij preživelih in reševalcev, ki so bili na dan nesreče v Lampedusi. Slovesnosti se bosta udeležila tudi predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz ter italijanska zunanja ministrica in prihodnja visoka zunanja predstavnica EU-ja Federica Mogherini.

Že v sredo pa se je okoli 50 preživelih, ki danes večinoma živijo v severni Evropi, v Vatikanu srečalo s papežem Frančiškom. Ta je Evropo pozval, naj postane bolj odprta do beguncev. "Prosim vse moške in ženske iz Evrope, da odprejo vrata do svojih src," je izjavil.

Evropa mora ukrepati
Ob obletnici je visoki komisar Združenih narodov za begunce Antonio Guterres pozval Evropo, naj ukrepa ob vedno številčnejših smrtih migrantov v Sredozemskem morju in omili migrantsko politiko. "Zdi se, da se nismo nič naučili iz grozljivih dogodkov preteklega oktobra. Vedno več beguncev utone v poskusu, da bi se zatekli na varno," je dejal Guterres.

Po tragediji z begunci pred letom dni je bilo Sredozemsko morje usodno za še več beguncev. Samo letos je med poskusom, da bi dosegli evropsko obalo, umrlo več kot 3.000 beguncev. Skupno je letos Sredozemsko morje prečkalo okoli 165.000 beguncev. Lani jih je bilo 60.000, od tega jih je 600 umrlo.

Glavni razlog za naval beguncev je državljanska vojna v Siriji, begunci pa prihajajo tudi iz Libije, Eritreje in Etiopije.