Macron je presenetil vse, ko se je odločil za predčasne parlamentarne volitve. Foto: EPA
Macron je presenetil vse, ko se je odločil za predčasne parlamentarne volitve. Foto: EPA

Socialisti, zeleni, komunisti in skrajno leva stranka Nepokorna Francija so v skupnem sporočilu pozvali k oblikovanju skupne platforme, s katero bi "ponudili alternativo Emmanuelu Macronu in se borili proti rasističnemu projektu skrajne desnice". Da bi morale omenjene opozicijske stranke oblikovati skupno fronto proti skrajni desnici, je že pred tem dejal vodja socialistov Olivier Faure. Njegova stranka je na evropskih volitvah dobila slabih 14 odstotkov glasov.

Stranke so tudi sporočile, da bodo v vsakem volilnem okrožju v prvem krogu volitev 30. junija podprle skupnega kandidata. Uradnega volilnega zavezništva sicer še niso sklenile.

Omenjene stranke so združile moči že na prejšnjih parlamentarnih volitvah leta 2022, nato pa so se zaradi prerivanja za vodstvene funkcije in različnih pogledov v njihovem zavezništvu pojavile razpoke.

Macron presenetil z razpisom volitev

Francozi bodo konec junija nepričakovano odšli na volitve, potem ko je predsednik države Macron po hudem porazu njegove liberalne stranke Preporod na volitvah v Evropskem parlamentu razpustil nacionalno skupščino in razpisal volitve.

Prva javnomnenjska raziskava, objavljena v ponedeljek, je napovedala, da bo skrajno desna stranka Nacionalni zbor, katere prvo ime je Marine Le Pen, dobila največ glasov, ne pa tudi absolutne večine. Raziskava podjetja IFOP je ugotovila, da si 36 odstotkov vprašanih želi zmago te stranke.

Nacionalni zbor, ki je postal tudi veliki zmagovalec evropskih volitev, v boj za premierski položaj pošilja svojega voditelja in tudi vodilnega kandidata na evropskih volitvah, 28-letnega Jordana Bardello.

Ciotti za sodelovanje s skrajno desnico

Vodja francoske zmerne desne stranke Republikancev (LR) Eric Ciotti je podprl možnost sodelovanja z Nacionalnim zborom in s svojo potezo znotraj stranke, ki se je tradicionalno izogibala povezovanju s skrajno desnico, dvignil veliko prahu.

"Moramo skleniti zavezništvo z RN-jem in njenimi kandidati in pri tem ostati zvesti sami sebi," je Ciotti dejal v intervjuju za televizijo TF1.
Povedal je, da se je že pogovarjal z Le Pen in Bardello.

Le Pen je Ciottijevo potezo pozdravila kot "pogumno in odgovorno", ob tem pa izrazila upanje, da mu bodo sledili tudi drugi člani Republikancev. Dodala je, da se s tem zaključuje štiridesetletno obdobje zavračanja sodelovanja na desnici, zaradi katerega "so bile izgubljene številne volitve".

Republikanci so kot tradicionalna desna stranka, ki izvira iz gaullistične tradicije in je bila politični dom nekdanjih predsednikov, kot sta Nicolas Sarkozy in Jacques Chirac, v zadnjih desetletjih dosledno zavračali sodelovanje s skrajno desnico.

Ciottijeva poteza se v tej luči številnim vodilnim članom Republikancev zdi zelo sporna. Vodji poslanskih skupin LR-ja v obeh domovih francoskega parlamenta ter predsednik senata iz vrst LR-ja Gerard Larcher so že ostro kritizirali njegovo izjavo, češ da je ravnal po lastni volji, in ga pozvali k odstopu.

Attal: Zgodovinska odločitev

Premier Gabriel Attal iz Macronove stranke Preporod je dejal, da je Francija pred zgodovinsko odločitvijo o usmeritvi države.

"Na teh volitvah je v igri več drame in zgodovine kot na volitvah leta 2022. Začenja se nova bitka, v kateri ni nič vnaprej dobljeno," je dejal. Menil je, da bodo morali Francozi izbrati med zavračanjem in sovraštvom ter spoštovanjem pravil, institucij in soljudi.

Podobno je v izjavi na televiziji BFMTV menil tudi minister za gospodarstvo Bruno Le Maire. "Na volitvah 30. junija in 7. julija bo šlo za prihodnost francoskega naroda. Gre za najresnejše volitve po letu 1958," je dejal, ob tem pa pozval k podpori jasnim stališčem in obrambi temeljnih vrednot.

Macron je medtem v intervjuju, ki ga je danes objavil francoski časopis Le Figaro, zanikal možnost odstopa tudi v primeru slabega izida na volitvah.

"Odločitev o sklicu volitev je bila pravilna in v interesu države. Francozom sporočam: Ne bojte se, pojdite na volišča," je dejal Macron, ki je ob tem ocenil, da položaj predsednika ni odvisen od izida parlamentarnih volitev. Dodal je, da se je pripravljen spopasti z Marine Le Pen in zagovarjati svoja stališča.