Nabih Beri funkcijo predsednika parlamenta opravlja že od leta 1992. Foto: Reuters
Nabih Beri funkcijo predsednika parlamenta opravlja že od leta 1992. Foto: Reuters

Beri je tako postal eden izmed predsednikov parlamenta z najdaljšim stažem na svetu. 80-letnika so na položaj znova izvolili po prvih parlamentarnih volitvah v Libanonu po devetih letih. Prejšnji parlament si je po letu 2009 namreč sam večkrat podaljšal mandat.

Poslanci v globoko razdeljenem zakonodajnem telesu so se prvič zbrali v novi sestavi in kot prvo dejanje za štiriletni mandat izvolili predsednika. Zanj je glasovalo 98 izmed 128 poslancev.

Leta 1938 rojeni Beri je veteran na zapletenem libanonskem političnem prizorišču. V državljanski vojni v Libanonu (med letoma 1975 in 1990) je bil na čelu milice, po vojni je presedlal v politiko, kjer vse od leta 1992 zaseda mesto predsednika parlamenta.

Danes je vodja gibanja Amal in tesen zaveznik gibanja Hezbolah. Obe stranki zasedata skupno 25 izmed 26 parlamentarnih sedežev, ki pripadajo šiitom.

Postopki po parlamentarnih volitvah 6. maja se vlečejo, kar pripisujejo predvsem političnim razkolom, vojni v sosednji Siriji – Libanon gosti okoli milijon sirskih beguncev – in nezadovoljivi volilni zakonodaji.

Po izvolitvi predsednika parlamenta naj bi zdaj predsednik Michel Aoun začel posvete s poslanci o imenovanju novega premierja. Po pričakovanjih se bo na položaj predsednika vlade že tretjič povzpel Saad Hariri.

Sedeži razdeljeni med muslimane in kristjane
Po libanonskem političnem sistemu so sedeži v parlamentu enakovredno razdeljeni med muslimane in kristjane ter posledično med različne ločine. Položaj predsednika parlamenta je rezerviran za šiitskega muslimana, medtem ko preostala dva najvišja položaja v državi, položaj premierja in predsednika, pripadata sunitskemu muslimanu oz. maronitskemu kristjanu.