Nekdanji uporniki iz Zintana in Misrate so sicer sodelovali v uporu proti Gadafiju, a so se od takrat spremenili v srdite nasprotnike, ki se spopadajo za prevlado. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Nekdanji uporniki iz Zintana in Misrate so sicer sodelovali v uporu proti Gadafiju, a so se od takrat spremenili v srdite nasprotnike, ki se spopadajo za prevlado. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Ameriški državni sekretar John Kerry je sporočil, da so se za ukrep odločili, ker je bilo osebje "v resnični nevarnosti". Spopadi med nasprotnima libijskima milicama so potekali v neposredni bližini.

Poleg tega je libijska vlada izdala opozorilo o možnosti razpada države, če se bodo spopadi milic na letališču v Tripolisu nadaljevali, je poročal britanski BBC. Ameriško zunanje ministrstvo je izdalo tudi opozorilo državljanom pred potovanji v to nemirno državo.

Država je preplavljena z orožjem
Libija je v kaotičnem stanju že od padca režima Moamerja Gadafija pred tremi leti. Država je preplavljena z orožjem, znatne dele ozemlja nadzorujejo milice z različnimi interesi. Libijska vojska je nemočna proti tem milicam, ki jih sestavljajo nekdanji uporniki, plemenske skupine ali islamski skrajneži.

To je že drugič v treh letih, da so morale ZDA zapreti svoje veleposlaništvo v Libiji. Leta 2012 so bili v napadu na veleposlaništvo v Bengaziju ubiti ameriški veleposlanik Christopher Stevens in še trije zaposleni. Poleg ZDA je iz Libije okoli 700 ljudi umaknila tudi Turčija. Še predtem je iz države naznanili svoj umik ZN.

Boj za prevlado
Za nadzor nad letališčem se spopadata nekdanji uporniški skupini Islamistična libijska revolucionarna operacija Room (LROR) in Zintan. LROR poskuša dobiti nadzor nad letališčem v Tripolisu, ki je v rokah Zintana vse od umora libijskega voditelja Moamerja Gadafija leta 2011. Milici sta srditi nasprotnici v boju za prevlado.

Libijska vlada je že prejšnji teden sporočila, da preučuje možnost za poziv k napotitvi mednarodnih sil, ki bi pomagale zagotoviti varnost in vladi pomagale pri vzpostavitvi nadzora nad razmerami.