Obisk obrambnega ministra ZDA potrjuje podporo Washingtona novi vladi v Tripolisu, ki se sooča s sprtimi plemenskimi milicami, katerih spori državo ohranjajo na robu vojnega stanja. Foto: Reuters
Obisk obrambnega ministra ZDA potrjuje podporo Washingtona novi vladi v Tripolisu, ki se sooča s sprtimi plemenskimi milicami, katerih spori državo ohranjajo na robu vojnega stanja. Foto: Reuters

Odločitev VS-ja o odmrznitvi libijskega premoženja se nanaša na sredstva libijske centralne banke in libijske investicijske banke (LFB). ZN je obema institucijama, ki sta bili pod nadzorom avtoritarnega voditelja Moamerja Gadafija, zamrznil več kot 30 milijard dolarjev premoženja. Ta sredstva bodo nove libijske oblasti zdaj lahko uporabile za obnovo države in javne storitve.

Milijarde za odgovorno obnovo
Kmalu po odločitvi VS-ja so ZDA sporočile, da so odpravile večino sankcij proti libijskim bankam, s čimer so sprostile več kot 23 milijard evrov premoženja. Britanski zunanji minister William Hague pa je napovedal, da si bo London prizadeval za odločitev Evropske unije, s katero bi lahko sprostili za sedem milijard evrov libijskih sredstev, ki so zamrznjena v Veliki Britaniji. Skupno naj bi imele libijska država in njene banke v tujini naloženih več kot sto milijard evrov.

Bela hiša je sporočila, da bo sprostitev premoženja libijski vladi pomagala "izpeljati tranzicijo in obnovo države na odgovoren način". ZDA libijskim oblastem pomagajo tudi pri tehničnih zadevah, da bi te sredstva lahko začele tudi uradno uporabljati čim prej, še pravijo v Beli hiši.

Vse sankcije še niso ukinjene
Sicer pa nekatere sankcije proti Libiji veljajo še naprej, vključno z embargom na trgovino z orožjem, zamrznjena ostajajo sredstva Gadafijeve družine in članov njegovega režima ter nekaterih drugih finančnih institucij.

V Libijo je nepričakovano prispel ameriški obrambni minister Leon Panetta. Nekajurni obisk je namenjen pregledu varnostnih potreb nove vlade. Panetta se bo srečal z libijskim obrambnim ministrom Osamo Al Džuvalijem in premierjem Abdelom Rahimom Al Kibo.