Ameriški ribiči se pred novo sezono bojijo, da bo izkupiček bore slab. Foto: EPA
Ameriški ribiči se pred novo sezono bojijo, da bo izkupiček bore slab. Foto: EPA
'Forrest Gumpov' Bayou Le Battre je postal mesto novodobnih nouveau richev, ki so obogateli z odškodninami.

Z blagoslovom ladij, velikim družabnim dogodkom, se v Louisiani vsako leto začenja sezona ribolova. A letos so se namesto običajnih škampov in rakov na žaru znašli piščanci in klobasice.
Večina ribičev se še predobro zaveda, da bodo najverjetneje minila leta, preden se stvari spet vrnejo v normalno stanje.
Z odškodnino do trikratne plače?
Medtem pa britanski mediji poročajo o paradoksu, da bodo številni ribiči z obal Louisiane in Alabame celo obogateli, potem ko jim bo BP izplačal denarna nadomestila za njihovo sodelovanje pri čiščenju naftnega madeža iz Mehiškega zaliva.
Kot piše Daily Mail, so ribiči iz mesteca Bayou La Batre v zvezni državi Alabami zaslužili v treh mesecih na stotine tisoč dolarjev, potem ko so dovolili, da se njihove ribiške ladje uporabljajo v čistilnih operacijah. Delavci na palubi, ki bi navadno zaslužili do 95 dolarjev na dan za delo na ladjah za lov na škampe ali ostrige, zdaj prinašajo domov trojno vsoto.
V Bayou La Batre, ki je postal mesto "spillionairsov" - izraz je nastal s kombiniranjem besed spill (izlitje) in millionaires (milijonarji) -, se je vlilo toliko denarja, trdi Daily Mail, da se mestne oblasti zdaj bojijo za njegovo prihodnost. Hitra obogatitev nekaterih je namreč povzročila precej pohlepa in ljubosumja v tej močno povezani skupnosti, kjer lov na škampe že vrsto let prinaša kruh na mizo številnim družinam.
Kulisa Forresta Gumpa
A slika je drugačna v ameriških medijih, ki trdijo, da so naslovi kot ta v Daily Mailu tendenciozni in netočni in da bo večina ameriških ribičev iz Mehiškega zaliva potrebovala leta, da se opomore od posledic katastrofe v zalivu.
Mesteca Bayou Le Batre se boste morda spomnili iz filma Forrest Gump, kjer je bil dom Forrestovega prijatelja Bubbe Blue, navdušenca nad škampi. Forrest Gump je tu ustanovil veliko škamparsko industrijo, ki je bila navdih ameriški verigi restavracij Bubba Gump. Mesto je leta 2005 skoraj popolnoma razdejal uničujoči orkan Katrina.
BP porabil že šest milijard
Medtem pa je po besedah predstavnika BP-ja po pogovorih z ameriškim pravosodnim ministrstvom ta družba že položila prvi polog, in sicer 3 milijarde dolarjev, v 20 milijard dolarjev vreden odškodninski sklad.
Sklad je naftni velikan ustanovil za nadomestilo žrtvam razlitja. Že zdaj je razlitje BP stalo več kot šest milijard dolarjev.