Begunsko taborišče Dadab je že zdavnaj preseglo svoje zmogljivosti. Foto: EPA
Begunsko taborišče Dadab je že zdavnaj preseglo svoje zmogljivosti. Foto: EPA

Kenijska policija sumi, da so za ugrabitev članic humanitarne organizacije Zdravniki brez meja krivi pripadniki somalijske skrajne islamske skupine Al Šabab.

Visoki predstavnik Al Šabab je sporočil, da so slišali za ugrabitev, vendar je zanikal, da bi bila za to odgovorna njegova skupina. Prav tako je zavrnil možnost, da bi bili talki na območju pod njihovim nadzorom. Al Šabab nadzoruje velik del južne in osrednje Somalije, vključno z območju ob meji s Kenijo.

Špansko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so v stikih z družinami ugrabljenih delavk in da delajo vse, da bi zagotovili njuno izpustitev.

Neki kenijski obveščevalni vir je povedal, da so pastirji našli zapuščeno vozilo, ki sta ga uporabljali Španki. Vozilo so našli na območju med taboriščem Dadab in mejo.

Ugrabitelji se selijo v Kenijo
Tuj človekoljubni delavci v Somaliji so bili že večkrat žrtve ugrabiteljev, za katere je to donosen posel, vendar pa so bili do zdaj podobni dogodki v sosednji Keniji le redki. Nedavno sta bili v dveh ločenih incidentih v kenijskih letoviških krajih, v katere so bili vpleteni somalijski napadalci, ugrabljeni dve zahodni turistki.

Dadab je eno največjih begunskih taborišč na svetu, kjer je trenutno že skoraj pol milijona Somalijcev, ki so zbežali pred nasiljem v domovini in hudo lakoto po letošnji katastrofalni suši.