Članica ukrajinskega gibanja Femen protestira proti beloruskemu predsedniku Lukašenku. Foto: EPA
Članica ukrajinskega gibanja Femen protestira proti beloruskemu predsedniku Lukašenku. Foto: EPA
Lukašenko ostro kritizira sankcije EU-ja proti njegovi državi. Foto: EPA
Lukašenko razburil z izjavo o gejih

Lukašenko, ki je kritiziral novi krog sankcij Evropske unije proti Minsku, je dejal, da vlada vsesplošna histerija in da obstajata dva tipa politikov.
"Eden živi v Varšavi, drugi pa v Berlinu - glede drugega, bodisi lezbijke bodisi homoseksualci kričijo, kako tu obstaja diktatura. Ko slišim to, takoj pomislim, da je bolje biti diktator kot pa homoseksualec," je po poročanju RIA Novosti rekel Lukašenko.

Ob tem je spomnil, da so v 40. letih prejšnjega stoletja zaradi politike Nemčije trpele mnoge države, vključno z Belorusijo. "Zato niso oni pristojni, da bi nas grajali zaradi diktature - še vedno niso položili računov za to."

Poljsko pa je Lukašenko obtožil, da ima teritorialne zahteve nad Belorusijo: "Zemljevide imajo tam zarisane že vse do Minska." Ob tem je dodal, da se Poljaki s tako politiko ne istovetijo.
Proti organizaciji prvenstva?
Beloruski predsednik je obsodil tudi nedavni poziv Evropskega parlamenta, da se Belorusiji prepove organizacijo Svetovnega hokejskega prvenstva leta 2014, saj da oblasti izvajajo represijo in imajo priprte politične zapornike.

"Te zgodbice o prepovedi Belorusiji, da gosti prvenstvo, katerih avtorji so birokrati našega planeta, v večji meri Američani in Evropejci, so obsojanja in zgražanja vredne. Belorusi si zaslužijo, da gostijo SP leta 2014 in mi bomo k temu resno pristopili," je dejal Lukašenko.

Belorusija je prejšnji teden v znak protesta proti novim sankcijam odpoklicala svoja veleposlanika iz Bruslja in Varšave, na kar so države EU-ja odgovorile z odpoklicem svojih veleposlanikov iz Minska.

Lukašenko razburil z izjavo o gejih