Belorusija je zaradi dolgoletne vladavine Aleksandra Lukašenka najbolj izolirana država v Evropi. Trenutno kar 210 Belorusov nima pravice vstopiti v Evropsko unijo in poslovati z njo. Foto: EPA
Belorusija je zaradi dolgoletne vladavine Aleksandra Lukašenka najbolj izolirana država v Evropi. Trenutno kar 210 Belorusov nima pravice vstopiti v Evropsko unijo in poslovati z njo. Foto: EPA

Ideja, da je v Belorusiji kakršna koli oblika svobodnega trga, je smešna. Vsi vedo, da režim nadzira vse trgovske dejavnosti v državi. To ogroža in spodkopava verodostojnost EU-ja v času, ko se Lukašenko stalno norčuje iz naših poskusov pritiska nanj.

Zgroženi diplomat o slovenskem vetu
Janez Škrabec, direktor ribniškega Rika
Ali je Slovenija res vložila veto zaradi Rikovega posla v Minsku, ki je bil sklenjen prav ta teden? Foto: BoBo
Aleksander Lukašenko med igranjem hokeja
Jurij Čižov, zaradi katerega se je Slovenija zapletla v spor z EU-jem, je tesni družinski prijatelj predsednika Lukašenka in njegov redni hokejski soigralec. Po trditvah beloruske opozicije je v Čiževi skupini Triple vloženo veliko Lukašenkovega osebnega premoženja. Foto: EPA
Slovenija zaveznica Belorusije?

Evropska unija naj bi na seznam "nezaželenih oseb" uvrstila še okoli 30 posameznikov iz Belorusije, med njimi tudi poslovneža Jurija Čiža, čemur naj bi po navedbah diplomatskih virov nasprotovala Slovenija. Oligarh Čiž, lastnik družbe Triple, je tesen partner ribniškega podjetja Riko, ki je ta teden v Belorusiji sklenilo posel, vreden 100 milijonov evrov.

Mahkovec: Nobenega veta ni, pogajanja potekajo
Večina držav članic EU-ja podpira predlog za prepoved potovanj in zamrznitev premoženja okoli 30 posameznikom iz Belorusije zaradi kršitev človekovih pravic pod režimom dolgoletnega predsednika Aleksandra Lukašenka. Kot je pojasnil direktor za Vzhodno Evropo, južni Kavkaz in srednjo Azijo v direktoratu za zunanje odnose pri Evropski komisiji Gunnar Wiegand, obstaja soglasje glede sankcij proti beloruskim uradnikom, zataknilo pa se je pri poslovnežih, ki podpirajo režim.

Ena izmed spornih oseb, ki so jih uvrstili na seznam, je prav oligarh Jurij Čiž. Njegovi uvrstitvi na seznam naj bi nasprotovala Slovenija. Predstavnik stalnega predstavništva Slovenije pri EU-ju Uroš Mahkovec je za spletni bilten EUobserver že zanikal, da je Slovenija vložila veto na predlog in da so tudi druge države izrazile pomisleke glede sankcij. "Nobenega veta ni, pogajanja še vedno potekajo. V tem trenutku ne moremo komentirati, odločitev bo sprejeta v ponedeljek na srečanju zunanjih ministrov," je dejal Mahkovec.

Odgovor ministrstva za zunanje zadeve: "Ministrstvo za zunanje zadeve RS poudarja, da Slovenija ves čas podpira omejevalne ukrepe, ki jih Evropska unija izvaja proti Belorusiji in so namenjeni proti tistim dejanjem beloruskih oblasti, ki kršijo človekove pravice, onemogočajo razvoj demokracije in delovanje civilne družbe. V razpravi, ki trenutno poteka v EU-ju, Slovenija ne nasprotuje predlaganim dodatnim ukrepom. Predlaga pa, da Svet za zunanje zadeve za odločanje o seznamu vseh oseb, domnevno vpletenih v kršenje človekovih pravic v Belorusiji, opravi dodatno razpravo."

Uradno stališče: Sankcije grožnje svobodnemu trgu
Po pisanju EUObserverja si je Slovenija najprej prizadevala, da se Čiža črta z omenjenega seznama, ko pa ji to ni uspelo, je pa blokirala celoten seznam. Uradno slovensko stališče, ki so ga novinarjem podali neimenovani diplomati, je, da bi sankcije proti Čižu omogočile ruskim podjetjem, da popolnoma prevladajo na svobodnem trgu v Belorusiji.

"Ideja, da je v Belorusiji kakršna koli oblika svobodnega trga, je smešna. Vsi vedo, da režim nadzira vse trgovske dejavnosti v državi. To ogroža in spodkopava verodostojnost EU-ja v času, ko se Lukašenko stalno norčuje iz naših poskusov pritiska nanj," je bil oster diplomat neimenovane države, ki podpira nove sankcije proti Belorusiji.

Tudi Medvedjev proti novim sankcijam
Na črnem seznamu Evropske unije je trenutno 210 oseb iz Belorusije, med njimi tudi Lukašenko. Poleg tega je Unija zamrznila sredstva nekaterih beloruskih podjetij.

Ob napovedanih sankcijah se je oglasila tudi Rusija. Odhajajoči predsednik Dmitrij Medvedjev je skupaj z beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom objavil skupno izjavo: "Takšni ukrepi vzpostavljajo umetne prepreke trgovini. To bo imelo negativne posledice predvsem za navadne ljudi," se glasi skupna izjava predsednikov.

Čiž partner Škrabčevega Rika
Jurij Čiž
je 48-letni lastnik nogometnega kluba Dinamo Minsk in dober prijatelj predsednika Lukašenka. Čiževa družba Triple se ukvarja z gradbeništvom, restavracijami, trgovskimi centri, turizmom, logistiko in naftnimi derivati. Ima tudi tesne poslovne stike z Latvijo, Litvo, Nemčijo, Nizozemsko in Poljsko. Čiž je prijatelj Lukašenka, s katerim redno igra hokej, v EU-ju pa ga imajo za Lukašenkovega "prosilca za prostovoljne prispevke".

Z družbo Triple sta povezana tudi slovensko podjetje Riko in njegov direktor Janez Škrabec. Podjetje je ta teden sporočilo, da bo v središču beloruske prestolnice Minsk gradilo kompleks, v okviru katerega bo hotel Kempinski s petimi zvezdicami, 81 stanovanjskih enot in poslovni prostori. Gradnja hotela Kempinski je vredna 57 milijonov evrov, vrednost celotnega kompleksa pa znaša več kot 100 milijonov evrov.

Blagovna menjava med Slovenijo in Belorusijo 2005–2011

v 1.000 EUR
Leto
Izvoz blaga
Uvoz blaga
Skupaj
Saldo
2005
26.400
4.663
31.063
21.737
2006
35.290
5.791
41.081
29.499
2007
39.362
2.282
41.644
37.080
2008
47.025
7.057
54.082
39.968
2009
31.661
5.530
37.191
26.131
2010
45.830
7.040
52.870
38.790
2011*
18.893
2.715
21.608
16.178

* - podatki se nanašajo na obdobje januar–junij.
Vir: GZS, Izvozno okno

Ideja, da je v Belorusiji kakršna koli oblika svobodnega trga, je smešna. Vsi vedo, da režim nadzira vse trgovske dejavnosti v državi. To ogroža in spodkopava verodostojnost EU-ja v času, ko se Lukašenko stalno norčuje iz naših poskusov pritiska nanj.

Zgroženi diplomat o slovenskem vetu
Slovenija zaveznica Belorusije?