Lukašenko vlada že 21 let in nima namena prepustiti oblasti. Foto: EPA
Lukašenko vlada že 21 let in nima namena prepustiti oblasti. Foto: EPA
false
Volišča so se zaprla ob 19. uri. Foto: Reuters

Glede na prve izide, ki jih je sporočila volillna komisija, je Lukašenko osvojil kar 83,5 odstotka glasov. Za predsedniški mandat so se poleg Lukašenka potegovali še trije kandidati, Sergej Gajdukevič, Nikolaj Ulahovič in Tatjana Korotkevič, ki pa so bili brez možnosti za zmago. Drugo mesto je osvojila Korotkevičeva, ki pa je prejela le 4,42 odstotka glasov.

Na volišča je prišlo 87 odstotkov od skupno sedmih milijonov volilnih upravičencev, med petdnevnimi predčasnimi volitvami pa je glasove oddalo rekordnih 36 odstotkov upravičencev.

V središču Minska se je v nedeljo zvečer na protestih proti izidom volitev zbralo več deset predstavnikov opozicije. Na prizorišču protestov so bile prisotne beloruske varnostne sile, a niso posredovale.

Lukašenko - zadnji evropski diktator
Lukašenko več kot dve desetletji vodi državo s trdo roko, zaradi česar si je prislužil naziv "zadnji evropski diktator", v zadnjem času pa vseeno izboljšuje svojo podobo. V ukrajinski krizi igra vlogo posrednika med Rusijo in Zahodom, avgusta pa je izpustil politične zapornike.

Prav zaradi izpustitve političnih zapornikov so iz Bruslja pricurljale informacije, da je Evropska unija pripravljena ukiniti sankcije proti beloruskemu režimu. Odločitev o tem naj bi sprejeli še pred koncem oktobra, ko se zdajšnji ukrepi iztečejo, zato je potreben dogovor o njihovem morebitnem podaljšanju ali odpravi. Odločitev naj bi bila odvisna predvsem od korektnosti današnjih volitev.

Nobelova nagrajenka opozarja pred predsednikom
Medtem pa letošnja Nobelova nagrajenka za literaturo, beloruska pisateljica in preiskovalna novinarka Svetlana Aleksijevič, Unijo svari pred Lukašenkom. Kot je dejala na sobotni novinarski konferenci v Berlinu, je v Belorusiji na oblasti "mehka diktatura". "Vsaka štiri leta pridejo na oblast novi uradniki EU-ja in mislijo, da lahko rešijo vprašanje Lukašenka, ne zavedajo pa se, da je to človek, ki mu ne moreš zaupati," je dejala. "On je sovjetski človek in nikoli se ne bo spremenil," je še dodala Nobelova nagrajenka.