Privrženci gibanja
Privrženci gibanja "Povejte resnico" nesejo v bolnišnico pretepenega predsedniškega kandidata Vladimirja Nekljajeva. Foto: Reuters
Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko s sinom Nikolajem
56-letni Aleksander Lukašenko je uresničil napoved, da po razglasitvi volilnih izidov ne bo nobenih protestov pred parlamentom. Foto: EPA
Volitve v Belorusiji

Medtem ko Lukašenko slavi pričakovano zmago, ki za nekaj odstotkov presega celo njegova pričakovanja, je policija v beloruskem glavnem mestu Minsk že razgnala shod poražene opozicije. Agencija Reuters poroča, da je bil pri tem pretepen tudi predsedniški kandidat Vladimir Nekljajev, ki je vodil pohod nejeverne opozicije na osrednji Oktobrski trg.

Policija hitro razbila opozicijski shod
Združena opozicija je prepričana, da volitve niso bile poštene, zato je pozvala k protestom v središču Minska po zaprtju volišč. Po mnenju opozicije bo Lukašenkov režim manipuliral z glasovi predčasnega glasovanja, ki naj bi se ga udeležilo do 30 odstotkov volivcev, saj v volilnih komisijah sodeluje zelo malo predstavnikov opozicije.

Vlada v Minsku je že pred volitvami prepovedala zborovanja in v preteklih dneh v Minsk pripeljala vojsko in oklepna vozila. "Ko se bodo zaprla volišča, gremo na ulice," je ob oddaji glasu napovedal Nekljajev, ki so ga po besedah njegovega predstavnika v bolnišnico sprejeli zaradi poškodb glave in v nezavesti.

"Zakaj bi poskušal ponarejati volitve?"
56-letni Lukašenko, edini član beloruskega parlamenta, ki je leta 1991 glasoval proti razpustitvi Sovjetske zveze, je prvič zmagal na volitvah pred 16 leti, nato pa še v letih 2001 in 2006, a zadnje dvoje volitev po mnenju Zahoda niso bile v skladu z mednarodnimi standardi.

"Opozicija bo prejela okoli 1,5 odstotka glasov. Zakaj bi torej poskušal ponarediti volitve," Lukašenko odgovarja na vprašanje o morebitnih manipulacijah z izidi volitev. Ob oddaji glasovnice je izjavil, da pričakuje nekaj nad 70 odstotkov glasov, pri tem pa še odločno zatrdil: "V nedeljo ne bo nobenega protesta na trgu."

Prvemu zasledovalcu manj kot 5 odstotkov
Vladni raziskovalni center Ecoom, ki je izide vzporednih volitev sporočal čez celotno volilno nedeljo, je po zaprtju volišč ob 20.00 po lokalnem času (ob 19.00 po srednjeevropskem) sporočil, da je za Lukašenka glasovalo 79,1 odstotka volilcev, od deveterice preostalih kandidatov pa je največ glasov prejel Grigor Kostusev - 4,2 odstotka.




Volitve v Belorusiji