Englandovi sodijo na sodišču v vojaškem oporišču Hood v Teksasu. Foto: epa
Englandovi sodijo na sodišču v vojaškem oporišču Hood v Teksasu. Foto: epa
Charles Garner je bil obsojen na deset let zapora.
Garner ima z Englandovo sedemmesečnega otroka. Foto: epa

22-letna vojakinja, katere fotografija je obkrožila svet in postala simbol zlorab ameriških sil v zaporu Abu Graib pri Bagdadu, se je izrekla za krivo glede sedmih točk obtožnice, sodišče pa ji bo še ta teden izreklo kazen.



Partner obsojen na 10 let
Pri mučenju je sodeloval tudi intimni prijatelj Englandove Charles Garner, ki ga je vojaško sodišče zaradi tega obsodilo na deset let zapora. Garner, ki je med drugim oče Englandinega otroka, je med sojenjem zatrjeval, da je izpolnjeval ukaze za pripravo zapornikov na vojaške obveščevalce.

Podobno stališče bodo zavzeli tudi odvetniki Englandove. Člani vojaške policije pa trdijo, da vojakinja ni imela dovoljenja za nadzorovanje tistega dela zapora, v katerem so bile fotografije posnete.

Fotografije zapornikov v ponižujočih položajih, zraven njih pa ameriški vojaki, so se v medijih pojavile lani in so omajale ugled ameriške vojske v svetu. Do zdaj je Pentagon oprostil štiri od petih poveljnikov zapora Abu Graib, in to kljub sumom, da so se zlorabe dogajale zaradi želje nadrejenih po čim več podatkih, ki bi jih dobili od zapornikov.