Foto:
Foto:
21-letna Američanka Lynndie England, obtožena znašanja nad iraškimi ujetniki.

Po besedah neimenovanega vojaka naj bi britanski vojaki naredili več fotografij in videoposnetkov mučenj, ki so jih pokazali prijateljem. Britanski dnevnik Indenpendent pa piše o nekdanjem iraškem zaporniku, ki je dejal, da so ga britanski pazniki tepli po tilniku, prsih in genitalijah.

Šlo naj bi v glavnem za vojake kraljevega polka Lancashire, ki je trenutno nameščen na Cipru.

Obtožnica tudi za Lynndie England
Ameriške oblasti pa so vojakinjo Lynndie England, ki se je na fotografijah mučenj iraških vojnih ujetnikov smejala in nanje kazala s prstom, v petek obtožile slabega ravnanja z zapornikom. Očitajo ji tudi, da je napadla zapornike in da je sodelovala pri načrtovanju mučenj. 21-letna Englandova je tako že sedma od pripadnikov rezervističnih enot ameriške vojske, ki se bo morala zagovarjati zaradi obtožb, povezanih z mučenjem iraških zapornikov.

Častnica ameriške vojaške policije Sabrina Harman, ki je prav tako obtožena zlorab iraških upornikov v zloglasnem bagdadskem zaporu Abu Graib, pa je zatrdila, da je ravnala v skladu z neposrednimi ukazi ameriške vojaške obveščevalne službe. Ta naj bi jim namreč naročila, da je treba zapornike pred zaslišanji destabilizirati oziroma zlomiti njihovo moralo pred zaslišanji.