Obisk v Parizu je bil za Mayevo prvi obisk na tujem po parlamentarnih volitvah, na katerih njena stranka ni dosegla želenega izida. Foto: Reuters
Obisk v Parizu je bil za Mayevo prvi obisk na tujem po parlamentarnih volitvah, na katerih njena stranka ni dosegla želenega izida. Foto: Reuters
Emmanuel Macron, Theresa May (desno)
Britanska premierka je po nezadovoljivem volilnem izidu pod velikim pritiskom, tako na domačem političnem prizorišču kot na evropskem. Bruselj pritiska, da se morajo pogajanja začeti, kot je bilo dogovorjeno. Foto: Reuters

za Veliko Britanijo ostajajo odprta. Hkrati pa je dodal, da se bo težko vrniti, ko se enkrat začnejo pogajanja.

Na skupni tiskovni konferenci je Macron dejal, da si želi, da bi se pogajanja o brexitu pod vodstvom Evropske komisije začela čim prej. "Vrata so, dokler se pogajanja o brexitu ne končajo, odprta, toda suverena odločitev o odhodu iz EU-ja je bila sprejeta in to odločitev spoštujem," je dejal Macron. Britanska premierka je francoskemu predsedniku zagotovila, da se držijo časovnega načrta in da se bodo pogajanja pričela prihodnji teden.

Glavni pogajalec EU-ja za brexit Michel Barnier je medtem Veliko Britanijo opozoril, naj ne "izgublja časa," in dodal, da je drugih 27 držav članic "pripravljenih" na pogajanja. "Lahko začnemo že jutri zjutraj, ta teden, 19. junija, kot sem predlagal."

Pomembna tema boj proti terorizmu
Macron in Mayeva sta govorila tudi o boju proti terorizmu. Kot je dejal francoski predsednik, sta se odločila, da bodo v prihodnjih dneh nadaljevali oblikovanje konkretnega načrta za boj proti terorizmu, med glavnimi točkami pa bo izkoreninjenje sovražnosti in terorizma na spletu. Po Macronovih besedah bodo spletna podjetja morala narediti več za odstranitev vsebin, ki promovirajo terorizem, več bodo naredili na področju dostopa do kriptiranih vsebin na spletnih sistemih za izmenjavo sporočil ter izboljšali sodelovanje z ZDA na področju spletnih vsebin.

Na področju varnosti dobro sodelovanje
Mayeva je že pred srečanjem pohvalila sodelovanje francoskih in britanskih obveščevalnih služb. "Združeni smo v našem popolnem obsojanju terorizma in naši obvezi, da stremo to zlo," je dodala Mayeva.

Voditelja sta se sešla na delovni večerji, po kateri si bosta ogledala prijateljsko nogometno tekmo med Francijo in Anglijo.