Na tiskovni konferenci po dvostranskem srečanju med Netanjahujem in Macronom je slednji pozval k oživitvi mirovnih pogajanj med Izraelci in Palestinci. Foto: Reuters
Na tiskovni konferenci po dvostranskem srečanju med Netanjahujem in Macronom je slednji pozval k oživitvi mirovnih pogajanj med Izraelci in Palestinci. Foto: Reuters
Emmanuel Macron
Macron se je ob komemoraciji aretacije in deportacije več kot 13.000 Judov v Franciji poklonil žrtvam in odgovornost prevzel na pleča Francije. Foto: Reuters
Netanjahu obiskal Pariz

"Izraelci in Palestinci bi morali biti sposobni živeti drug ob drugem znotraj varnih in priznanih meja z Jeruzalemom kot prestolnico," je na tiskovni konferenci po srečanju z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem dejal Macron.

Francoski predsednik je poudaril, da morajo mednarodno pravo spoštovati vsi, in opomnil, da Francija nasprotuje izraelski politiki gradnje naselbin na okupiranih ozemljih. Poudaril je francosko zavezanost vsem diplomatskim prizadevanjem za mirovne pogovore.

Netanjahu je v pogovoru z Macronom izrazil zaskrbljenost zaradi iranskih oblasti. Macron mu je zagotovil, da skrbno bedijo nad izvedbo sporazuma o jedrskem razoroževanju iz leta 2015, vendar je Netanjahu glasen nasprotnik tega sporazuma. Po njegovem mnenju je Iran grožnja za judovsko državo, Bližnji vzhod in ves svet.

Komemoracija v spomin na aretacijo Judov
16. in 17. julija 1942 v času nacistične okupacije Francije je bilo aretiranih več kot 13.000 Judov, preden so bili z vlaki deportirani v koncentracijska taborišča, predvsem v Auschwitz. Med njimi je bilo okoli 4.000 otrok. Od 13.000 jih je manj kot 100 preživelo.

Tema še vedno deli francosko javnost in politiko. Aprila letos je tako takratna predsedniška kandidatka Marine Le Pen iz skrajno desne Nacionalne fronte dejala, da Francija ni odgovorna za to tragedijo, zaradi česar so se nanjo usule kritike, poroča BBC.

Macron: za smrt je odgovorna Francija
Macron je v govoru na dogodku poudaril, da je Francija organizirala masovno aretacijo, deportacijo, in posledično smrt 13.152 Judov. "Zraven ni bilo niti enega Nemca," je dejal Macron.

Združenje Judov kritizira obisk Netanjahuja
Na komemoracijo je prišel tudi izraelski premier, ki se bo tudi prvič sešel s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Netanjahu naj bi skušal izvedeti, kakšna so Macronova stališča do t. i. bližnjevzhodnega mirovnega procesa.

Macron se je ta mesec v Parizu sešel s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Ponovil je izraz francoske podpore rešitvi v obliki dveh držav in nasprotovanje izraelski gradnji naselbin na zasedenem ozemlju.

Prisotnosti Netanjahuja na slovesnosti so v Združenju francoskih Judov za mir (UJFP) označili za šokantno in nesprejemljivo. UJFP namreč obtožuje izraelsko vlado, da si je "prisvojila spomin na žrtve nacizma, da bi lahko vsi ljudje verjeli, da Izrael predstavlja vse Jude na svetu".

Dogodek ni povezan z Izraelom
Netanjahujevega obiska in navzočnosti na komemoraciji v Parizu pa niso vsi pozdravili. Med kritiki so tudi francoski Judje. Zveza francoskih Judov za mir je tako odločitev, da se Netanjahuja povabi na dogodek, označila za "šokantno" in "nesprejemljivo". Nekdanji francoski veleposlanik v Izraelu Elie Barnav pa je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal: "Zaradi Netanjahujeve navzočnosti se počutim nekoliko nelagodno." Kot je dejal, dogodek, ki se ga zaznamuje, "ni nikakor povezan z Izraelom".

Netanjahu še z Orbanom
Netanjahu bo 18. julija obiskal Budimpešto, kjer se bo sešel z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, ki je sam deležen očitkov o antisemitizmu. Na predvolilnem shodu pred dvema tednoma je po poročanju izraelskega časopisa Haaretz hvalil madžarskega voditelja v času druge svetovne vojne Miklósa Horthyja, ki je sodeloval z nacisti. V času njegove vladavine je bilo iz Madžarske deportiranih pol milijona Judov v koncentracijska taborišča, kjer jih je večina umrla.

Izrael je zaradi Orbanove izjave protestiral, a se je za uspešnost srečanja med premierjema zadovoljil z medlim pojasnilom madžarskega zunanjega ministrstva, še poroča Haaretz.

Netanjahu obiskal Pariz