Predsednik katalonske vlade Artur Mas meni, da so stranke, ki se zavzemajo za samostojnost Katalonije, z zmago na volitvah dobile jasen mandat za ustanovitev neodvisne države. Foto: Reuters
Predsednik katalonske vlade Artur Mas meni, da so stranke, ki se zavzemajo za samostojnost Katalonije, z zmago na volitvah dobile jasen mandat za ustanovitev neodvisne države. Foto: Reuters
Ali lahko Katalonija res postane neodvisna?
Za neodvisnost Katalonije ni glasovala večina
Katalonci podprli stranke za odcepitev od Španije

Po 99 odstotkih preštetih glasovnic je enotna lista Junts pel Si (Skupaj za da) skupaj z marksistično levo stranko CUP osvojila 72 poslanskih sedežev v 135-članskem parlamentu.

"Skupaj za da", ki jo sestavljajo konservativna nacionalistična stranka CDC predsednika katalonske vlade Arturja Masa, strankarska naveza Levica / Zeleni (ICV), leva separatistična ERC in še nekaj manjših skupin, je dobila le 47,8 odstotka glasov, kar po poročanju tujih tiskovnih agencij kaže, da večina Kataloncev ne podpira neodvisnosti Katalonije. Zanjo je namreč glasovalo 1,9 milijona Kataloncev, ki so oddali svoj glas.

"Zmagali smo," je dejal po volitvah Artur Mas, ki meni, da so stranke, ki se zavzemajo za samostojnost Katalonije, z zmago na volitvah dobile jasen mandat za ustanovitev neodvisne države. A v Madridu se s to oceno ne strinjajo in si izide razlagajo kot poraz katalonskih separatistov. Tiskovni predstavnik vladajoče španske Ljudske stranke (PP) Pablo Casado je dejal, da bi "te volitve morale enkrat za vselej končati razpravo o neodvisnosti". Ob tem je napovedal, da bo vlada v Madridu "še naprej branila enotnost Španije". "Separatisti so izgubili na plebiscitu," pa je v odzivu na izide poudaril tudi vodja španskih opozicijskih socialistov Pedro Sanchez.

Načrt o odcepitvi še vedno izvedljiv
Načrt Masove koalicije, da v primeru parlamentarne večine po volitvah izpelje 18-mesečni načrt, ki bi pripeljal do odcepitve, sicer ni ogrožen, saj ima Mas podporo CUP-a.

Na volišča je v nedeljo prišlo 77 odstotkov od skupno 5,5 milijona katalonskih volivcev. Mas se je odločil volitve povezati z glasovanjem o neodvisnosti, saj vlada v Madridu vztrajno zavrača izvedbo dejanskega referenduma o tem vprašanju. Po zgledu škotskega so ga Katalonci hoteli izpeljati že novembra lani, a je vmes poseglo špansko ustavno sodišče, nato je proces zvodenel v simbolično glasovanje o neodvisnosti.

"Pripravljen sem poslušati in govoriti, a v nobenem primeru likvidirati zakona (...) in ne bom se pogovarjal niti o enotnosti Španije niti o suverenosti," je zatrdil španski premier Mariano Rajoy prvi izjavi po katalonskih volitvah. V Kataloniji so sicer po njegovih besedah zahteve nekaterih bile in ostajajo izven zakona. A sedaj se je izkazalo, da nimajo podpore večine Kataloncev

Španska vlada v Madridu se sklicuje na z ustavo določeno enotnost španskega naroda in referenduma ne dovoli, češ da bi kršil ustavno določilo, po katerem lahko referendum o suverenosti skliče zgolj nacionalna vlada, na njem pa da bi morali glasovati vsi Španci.

EU Kataloniji grozi z izločitvijo
Evropska komisija pa je Masovi vladi tik pred volitvami poslala jasno sporočilo, da bi Katalonija po enostranski razglasitvi neodvisnosti postala tretja država in bi bila avtomatično izločena iz Evropske unije.

Ali lahko Katalonija res postane neodvisna?
Za neodvisnost Katalonije ni glasovala večina
Katalonci podprli stranke za odcepitev od Španije