Nekdanji britanski notranji minister Michael Howard zaradi spora glede Gibraltarja omenja celo možnost vojne med Veliko Britanijo in Španijo. Foto: Reuters
Nekdanji britanski notranji minister Michael Howard zaradi spora glede Gibraltarja omenja celo možnost vojne med Veliko Britanijo in Španijo. Foto: Reuters
Michael Howard
Nekdanji vodja konservativcev Howard je razvnel strasti med Londonom in Madridom. Foto: Reuters

Izstop Velike Britanije iz EU-ja in posledična pogajanja spet odpirajo vprašanje statusa Gibraltarja, strateško pomembnega ozemlja na jugu Španije, ki je od leta 1713 pod britansko upravo.

Kot piše v osnutku skupnega stališča EU-ja glede izstopnih pogajanj, ki ga bo 27 članic (torej brez Velike Britanije) potrdilo 29. aprila, po izstopu Velike Britanije iz Unije, noben sporazum med EU-jem in to državo ne more veljati za ozemlje Gibraltarja brez soglasja Španije.

Medtem ko je uradni Madrid z osnutkom zadovoljen, pa je London jezen. Britanski zunanji minister Boris Johnson je tako dejal, da "Gibraltar ni naprodaj", in dodal, da se "suverenosti Gibraltarja ne more spreminjati brez privolitve Velike Britanije in prebivalcev Gibraltarja".

V vojno zaradi Gibraltarja?
Nekdanji notranji minister v britanski vladi in nekdanji vodja konservativcev Michael Howard pa je šel korak dlje in spor okoli Gibraltarja primerjal s sporom z Argentino za Falklandskih otokov, zaradi katerega sta bili državi tudi v vojni. Howard je po poročanju Independenta namreč dejal, da verjame, da bo konservativna premierka Theresa May Gibraltar "branila" prav tako, kot je Margaret Thatcher "branila" svobodo Britancev na Falklandskih otokih.

"Španska vlada je malce presenečena nad tonom komentarjev, ki prihajajo iz Velike Britanije, države, znane po svoji zadržanosti," se je na izjave iz Velike Britanije odzval španski zunanji minister Alfonso Dastis. Po njegovih besedah primerjava vprašanja Gibraltarja s sporom za Falklandske otoke "ne upošteva drugačnih okoliščin".

Dastisov odziv je podoben odzivu nizozemskega zunanjega ministra Berta Koendersa, ki je pozval k umiritvi napetosti in dejal, da je ločitev Velike Britanije od EU-ja že sama dovolj težka.