Maduro je nedavno ameriške sankcije proti Venezueli označil za 'barbarske, agresivne in sramotne'. Foto: Reuters
Maduro je nedavno ameriške sankcije proti Venezueli označil za 'barbarske, agresivne in sramotne'. Foto: Reuters

Ukrep, ki prihaja sredi okrepljenih napetosti z ZDA, bo veljal šest mesecev.

Tudi sicer je parlament razširitev Madurovih pooblastil utemeljil z odločitvijo administracije ameriškega predsednika Baracka Obame, da Venezuelo razglasi za nacionalno grožnjo. Socialistični predsednik Maduro pa je uveljavitev tega t. i. Ley Habilitante zahteval za morebitne "nujne ukrepe za zaščito miru in stabilnosti" v državi.

Sprejem zakona je podprlo 99 od skupno 165 poslancev. Zakon so sprejeli kar z dvigom rok.

Chavezu podelili dekret kar štirikrat
Maduro je sicer že imel podobna posebna pooblastila novembra 2013, takrat za eno leto. Njegov predhodnik, dolgoletni predsednik Hugo Chavez, ki je umrl 2013, pa je z dekretom Venezuelo vodil štirikrat - leta 1999 in v obdobjih 2000-2001, 2007-2008 in 2010-2012.

Spomnimo, ZDA so prejšnji teden razglasile sankcije proti sedmim predstavnikom Venezuele, za katere bo veljala zamrznitev premoženja in prepoved podelitve vizuma za vstop v ZDA. Poznavalci so takrat ocenili, da gre za največji diplomatski spor med ZDA in Venezuelo, odkar je v zadnji predsedniški položaj leta 2013 prevzel Maduro. V Washingtonu so pojasnili, da so sankcije uvedli proti tistim osebam, ki spodkopavajo demokratične procese ali ustanove v Venezueli, ali so bile vpletene v nasilje in kršitve človekovih pravic, omejevale pravico do svobode izražanja ali so vmešane v korupcijo.