Veliko Madžarov meni, da jih zakon vrača v stare čase. Foto: EPA
Veliko Madžarov meni, da jih zakon vrača v stare čase. Foto: EPA

Organizatorji protestnega shoda so povedali, da je njihov namen prisiliti vlado v opustitev zakona in oblikovanje novega, v katerem hočejo, da od začetka sodelujejo predstavniki civilne družbe in medijev. Pred parlamentom v prestolnici se je zbralo okoli 5.000 protestnikov.

"Jasno je, da je celoten sistem odvisen od volje premierja, ki lahko s svojimi rokami zapre usta vsakemu, za katerega meni, da ga je užalil," je svoje mnenje o zakoni izrazil upokojenec Janos Kiss.

V skladu z zakonom, ki je stopil v veljavo 1. januarja, je bil oblikovan nov medijski svet, v katerem so predstavniki vladajoče konservativne stranke Fidesz. Medijski svet lahko z visokimi denarnimi kaznimi oglobi zaradi poročanja, ki ne bo politično uravnoteženo ali bo žalilo človeško dostojanstvo.

Temna senca ob začetku predsedovanja
Sporni zakon je začel veljati z novim letom, ko je Madžarska prevzela polletno vodenje Evropske unije, zaradi zakona pa so jo že kritizirale Nemčija, Velika Britanija in Francija.

V četrtek je sekretar na ameriškem zunanjem ministrstvu Phillip Gordon, ki je zadolžen za Evropo, pozval Budimpešto, da resno vzame mednarodno razpravo o morebitnih vplivih zakona na svobodo izražanja.

Po pogovorih s predsednikom Evropske komisije Josejom Manuelom Barrosom prejšnji teden je Orban zagotovil, da je pripravljen na spremembe zakona, če bodo strokovnjaki EU-ja v njem odkrili pomanjkljivosti, ob tem pa vseeno izrazil prepričanje, da zakon ne krši nobene evropske zakonodaje.