Protestniki so razrezali žično ograjo. Foto: EPA
Protestniki so razrezali žično ograjo. Foto: EPA

Protest se je začel pred baziliko svetega Štefana, demonstranti pa so med drugim nosili transparente z napisi "Tudi Jezus je bil migrant" in "Tudi moj najboljši prijatelj je migrant". Udeleženci shoda so se nato sprehodili do zgradbe parlamenta, kjer so razrezali 15 metrov dolgo žično ograjo, simbol ograje, ki jo bodo postavili na meji s Srbijo.

Govorniki so poudarjali, da vlada migrante predstavlja le kot ekonomske migrante, kar je daleč od resnice. Izpostavili so tudi, da postavitev ograje na meji ne bo rešila vprašanja.

Budimpešta vztraja
Madžarska vlada je odločitev o postavitvi ograje sprejela 17. junija, za njeno postavitev pa je namenila okoli 21 milijonov evrov. Pripravljalna dela za postavitev štiri metre visoke ograje na 175 kilometrov dolgi meji s Srbijo so začeli v ponedeljek.

V kabinetu madžarskega premierja Viktorja Orbana trdijo, da nezakonite migracije bremenijo celotno Evropo in da iz Srbije v Madžarsko vstopi v povprečju tisoč nezakonitih migrantov na dan. Madžarske oblasti so po navedbah vlade samo letos prestregle 78.190 nezakonitih migrantov, od tega jih je 77.600 v državo vstopilo prek madžarsko-srbske meje.

Vodja parlamentarnega odbora za obrambo Lajos Kosa je v torek dejal, da bi na Madžarsko do konca leta lahko prišlo od 140.000 do 160.000 migrantov. Dejal je še, da pot številnih migrantov organizirajo tihotapci ljudi, ki jim begunci plačajo od 3.000 do 6.000 dolarjev v upanju na boljše življenje v Avstriji, Nemčiji ali Skandinaviji.