Madžarska je mejo s Hrvaško in Srbijo zaprla z varnostno ograjo. Foto: EPA
Madžarska je mejo s Hrvaško in Srbijo zaprla z varnostno ograjo. Foto: EPA
false
Foto: EPA
false
Na vstop v državo na meji s Srbijo danes čaka približno 3.500 ljudi, ki jih v skupinah po od 50 do 100 z avtobusi vozijo v začasni begunski center v Opatovcu. Foto: EPA
Od septembra v Nemčijo 400.000 prebežnikov

"Madžarska je jasno povedala, da ne podpira nobenega predloga za odprte koridorje na zaprtih delih južne meje ali zagotovitve prevoza za prebežnike v schengenskem območju," je dejal tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs po sestanku policijskih šefov iz Hrvaške, Slovenije, Avstrije in Madžarske na Dunaju.

Nemške oblasti medtem razmišljajo, da bi zavrnjene prosilce za azil vrnil v njihove države izvora z vojaškimi letali, saj bi tako pospešil proces deportacij.

Nemški časnik Bild ob sklicevanju na vladne vire poroča, da bi bila uporaba vojaških letal ena izmed možnosti za vračanje tistih, ki so jim zavrnili prošnje za azil. V Berlinu se vse bolj ukvarjajo s tem, kako pospešiti proces deportacij, da bi tako naredili prostor za tiste begunce, ki si mednarodno zaščito zaslužijo. V Nemčiji namreč letos pričakujejo prihod najmanj 800.000 beguncev in prebežnikov.

Glede na oktobrsko poročilo nemškega zveznega urada za migracije in begunce (BAMF) je Nemčija v prvih devetih mesecih letošnjega leta prejela 303.443 zahtev za azil, odločili pa so v 174.500 primerih. Od tega je bila le 68.301 zahteva rešena pozitivno - predvsem za državljane Sirije, Iraka in Eritreje, drugi pa bodo morali Nemčijo zapustiti. Gre večinoma za državljane Albanije, Kosova, Srbije in Makedonije.

S spremembo azilne zakonodaje prejšnji četrtek, ki naj bi med drugim pospešila obravnavo prošenj za azil in vračanje tistih, ki jim je azil zavrnjen, so bile vse države Zahodnega Balkana uvrščene na seznam t. i. varnih držav porekla. Prošnje za azil, ki jih vlagajo državljani teh držav, so skoraj zagotovo zavrnjene, in to po hitrejšem postopku.

Srbija vložila protestno noto
Srbija je Hrvaški poslala protestno noto, saj so na mejnem prehodu Berkasovo-Bapska hrvaški policisti uporabili fizično silo nad dvema novinarjema, ki sta na ozemlju Srbije spremljala prebežnike. "Srbske oblasti so pripravljene s hrvaško stranjo izmenjati vse pomembne informacije o dogodku, zato da se podobni incidenti ne bodo več dogajali," so sporočili s srbskega ministrstva za notranje razmere.

Na Hrvaško je do torka zvečer skupno vstopilo več kot 210.000 beguncev in migrantov, samo v torek okoli 6.500. Blizu slovenskega mejnega prehoda Rigonce je nekaj pred 8. uro iz Opatovca pripeljal izredni vlak s 1.500 ljudmi. V Slovenijo so vstopili peš. Hrvaška pospešeno pripravlja začasni tranzitni center v Slavonskem Brodu, v katerem bodo pozimi lahko za kratek čas sprejeli do 10.000 ljudi.

Juncker sklical vrh EU-Balkan
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je za nedeljo popoldne sklical izredni vrh EU-Balkan, saj je treba nujno močno okrepiti sodelovanje, posvetovanje in takojšnje ukrepanje. Srečanja se bodo udeležili premierji Slovenije, Avstrije, Bolgarije, Hrvaške, Makedonije, Grčije, Madžarske, Romunije in Srbije, luksemburško predsedstvo Sveta EU-ja ter visoki komisar ZN-a za begunce. Nanj so vabljeni tudi predstavniki evropske agencije za zunanje meje Frontex in evropskega azilnega urada EASO.

Prebežniki, ki po balkanski poti prihajajo v Evropo, so septembra prišli iz Grčije skozi Makedonijo in Srbijo na Hrvaško, od koder so veliko večino prepeljali na Madžarsko, do tam pa v Avstrijo in Nemčijo, ki je za večino prebežnikov končni cilj. Potem ko je ta v soboto zaprla zeleno mejo s Hrvaško, se je tok prebežnikov preusmeril čez Slovenijo, ki opozarja na težave zaradi neorganiziranih in nenapovedanih prihodov beguncev iz Hrvaške.

Slovenija je ob vse hujši stiski zaradi množičnega prihoda prebežnikov v torek zaprosila za pomoč EU-ja pri spoprijemanju z begunsko krizo. Pristojna ministrstva bodo po napovedih danes uradno zaprosila za pomoč v opremi za policijo in v policijskih silah ter za finančno pomoč.

UNHCR: Tihotapci beguncem ponujajo popuste za plovbo v slabem vremenu
Visoki komisariat ZN-a za begunce (UNHCR) predvideva, da bo pozimi čez Sredozemsko morje v Evropo prišlo še več beguncev. "Zimsko vreme beguncem ne bo preprečilo, da bi se vkrcali na čolne," je UNHCR v torek zapisal na družbenem omrežju Twitter. Kot so pojasnili, tihotapci beguncem ponujajo celo popuste za plovbo v slabem vremenu.

UNHCR za rešitev begunske krize v Evropi predlaga več ukrepov za ustalitev razmer, med drugim podporo državam, ki gostijo največ beguncev iz Sirije, Iraka in Afganistana. Po mnenju te agencije ZN-a so nujne tudi kampanja ozaveščanja prebežnikov o nevarnostih potovanja čez Sredozemlje in več zakonitih poteh v Evropo. Največ prebežnikov v zadnjem času v Evropo prispe iz Turčije čez Egejsko morje. Od petka jih je po pisanju grškega dnevnika Katimerini na otoke v vzhodnem Egejskem morju prispelo okoli 29.000, s čimer se je skupno število prebežnikov, ki so letos prišli v Grčijo, povzpelo na 502.000.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Čez Rigonce prihajajo novi, nenapovedani prebežniki

Od septembra v Nemčijo 400.000 prebežnikov