Nekaj tisoč prebežnikov je v Avstrijo vstopilo prek nekdanjega mejnega prehoda v Šentilju. Foto: Reuters
Nekaj tisoč prebežnikov je v Avstrijo vstopilo prek nekdanjega mejnega prehoda v Šentilju. Foto: Reuters
Prebežniki
Skoraj vsi prebežniki želijo nadaljevati pot v Avstrijo. Foto: BoBo
Prebežniki v Dobovi
Od petka je v Slovenijo prispelo skoraj 20.000 prebežnikov. Foto: BoBo

Slovenski premier Miro Cerar je povedal, da bo Slovenija dobila kadrovsko in finančno pomoč Evropske unije za soočanje s prebežniško krizo. O tem se je v Bruslju pogovarjal tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Če se bo prehajanje meje v takem številu nadaljevalo še v prihodnjih dneh, potem slovenska policija takih razmer ne bo mogla obvladovati. Državni zbor zato razpravlja o prenosu nekaterih policijskih pooblastil na vojsko.

Iz zbirnega centra v Tovarniku na Hrvaškem je na železniško postajo v Središču ob Dravi zvečer pripeljal nov vlak z okoli 1.500 prebežniki. Hrvaški varnostni organi so tokrat slovenske kolege obvestili o prihodu.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je v torek popoldne povedal, da je bilo zadnjih 24 ur eden izmed najtežjih in najzahtevnejših dni, predvsem zaradi Hrvaške, ki je prebežnike spuščala na nedovoljenih točkah, nekaj kilometrov od meje.

"Najbolj obremenjujoče je za policiste, ki so v zadnjih dveh dneh opravili izjemno delo, tako rekoč brez napake. V celoti so obvladovali razmere tudi v sprejemnih centrih, kjer je bilo naenkrat več tisoč ljudi," je Šefic pohvalil policiste.

"Prebežniki prihajajo tudi na mestih, ki za to niso bila predvidena, kot je na primer Dobovec, in ker so morali improvizirati, so migranti ostali na dežju, česar si seveda ne želimo," je povedal Šefic in dodal, da še naprej ostajajo prioriteta pri sprejemu otroci, ženske in bolni.

Šefic je zanikal izjavo hrvaškega ministra za notranje zadeve Ranka Ostojića, da so prebežnike na meji pričakali žice in psi, ter še enkrat ponovil, da so Hrvati kršili operativne dogovore in prebežnike pripeljali na nedogovorjene vstopne točke. Izrazil je željo, da bi se migracijski tok ustalil in da bi lahko poskrbeli za vse prebežnike, ob tem pa je še posebej izpostavil občino Brežice, ki je pod izjemnim pritiskom, pa tudi Šentilj.