Na nekaterih delih madžarske meje s Srbijo stoji bodeča žica, ki jo bo kmalu zamenjala varnostna ograja. Foto: Reuters
Na nekaterih delih madžarske meje s Srbijo stoji bodeča žica, ki jo bo kmalu zamenjala varnostna ograja. Foto: Reuters
Madžarska
Evropa se sooča z najhujšo begunsko krizo po 2. svetovni vojni. Foto: Reuters
Vojska na madžarsko-srbski meji?

V torek je madžarsko mejo s Srbijo prestopilo za en dan rekordnih 2.533 prebežnikov, večina od njih iz Sirije, Afganistana in Iraka. Zaradi navala prebežnikov v letošnjem letu, so se madžarske oblasti odločile zgraditi 175 kilometrov dolgo ograjo na srbski meji, ki naj bi bila dokončana do jeseni.

Za večino prebežnikov Madžarska ni končni cilj, ampak samo vmesna postaja na poti proti premožnejšim članicam EU-ja, od katerih je največja želja večine od njih Nemčija in Švedska. Večina prebežnikov je do Madžarske prišla prek Grčije, Makedonije in Srbije.

V zadnjih tednih je število prebežnikov močno naraslo in v Makedonijo jih dnevno vstopi okoli tri tisoč, ki se z vlaki in avtobusu odpravijo na sever Srbije proti madžarski meji.

Čez Srbijo dnevno potuje proti severu tudi do 10.000 prebežnikov, njihov čas bivanja na srbskem ozemlju pa se je začel daljšati, saj se Madžarska bliža zaključku gradnje varnostne ograje na meji. Srbski premier Aleksandar Vučić je dejal, da se bodo razmere zagotovo še poslabšale, ko bo prišla zima in bi se lahko ta številka še podvojila.

Vojaki na meji brez ukazov za streljanje
Da bi bila kos razmeram na meji, madžarska vlada celo razmišlja, da bi tja napotila vojake, o čemer bo prihodnji teden tudi odločal madžarski parlament. Letos je iz Srbije na Madžarsko prišlo že 140.000 prebežnikov.

V pripravljenosti za posredovanje na meji je madžarska policija že pripravila šest skupin posebnih enot, ki najprej štele 2.106 pripadnikov, opremljeni pa bodo s helikopterji, konji in policijskimi psi. Ti pripadniki pa ne bodo imeli ukazov za streljanje, je zatrdil glavni načelnim madžarske policije Karoly Papp.

Medtem je v sprejemnem centru za begunce v obmejni pokrajini Roszke so za kratek čas izbruhnili izgredi, potem ko je policija obkolila med 300 do 400 prebežnikov. Za umiritev množice so policisti uporabili solzivec, razmere pa so se kasneje umirile.

Vojska na madžarsko-srbski meji?