Pretekli konec tedna je v Srbijo prispelo več kot 7.000 ljudi, potem ko je Makedonija sprostila blokado meje z Grčijo, ki je razburila mednarodno javnost. Foto: Reuters
Pretekli konec tedna je v Srbijo prispelo več kot 7.000 ljudi, potem ko je Makedonija sprostila blokado meje z Grčijo, ki je razburila mednarodno javnost. Foto: Reuters
V Nemčiji letos pričakujejo 800.000 prošenj za azil. Foto: Reuters
Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande sta v ponedeljek v Berlinu pozvala k enotnemu odzivu na največjo begunsko krizo v Evropi po drugi svetovni vojni. Foto: Reuters
Po besedah obramboslovca Klemna Grošlja bi lahko tudi v Slovenijo, in to že v tednu dni, prišel prvi val beguncev, ki prek Makedonije in Srbije potujejo v EU. Foto: Reuters
Begunska pot čez Evropo

ZDA, ki so deležne plazu kritik, da niso sprejele večjega števila izmed štirih milijonov sirskih beguncev, bodo naslednje leto v begunska taborišča sprejele od pet do osem tisoč beguncev iz Sirije. Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva John Kirby, ki je bil pred tem tiskovni predstavnik Pentagona, je potrdil, da so ZDA od komisariata Združenih narodov za begunce prejele 15.000 napotitev sirskih beguncev, a kot kaže, ne bodo sprejeli vseh, poroča tiskovna agencija AFP.

Kirby je še poudaril, da bodo ZDA sicer pomagale v smislu sprejema beguncev in finančne podpore pri njihovi nastanitvi, "zares pa si bomo prizadevali pri pospešitvi politične tranzicije v Siriji, da bo postala varno okolje za prebivalce Sirije, da se bodo lahko vrnili domov, vključno z vsemi tistimi, ki so trenutno po begunskih taboriščih v Turčiji." ZDA so sicer obljubile, da bodo že letos sprejele med tisoč in dva tisoč beguncev iz Sirije.

Madžarska: nezakonit prehod meje bo kriminaliziran
Begunska kriza pa se medtem odvija na jugu Evrope, kjer se približno 10.000 beguncev iz Srbije pomika proti Madžarski, ki končuje gradnjo 175 kilometrov dolge žičnate ograje. Ob tem vlada v Budimpešti za naslednji mesec napoveduje uvedbo zakonodaje, ki bo nezakonito prečkanje obravnavala kot kriminalno dejanje. Begunci bi se zato po nekaterih napovedih lahko preusmerili proti Hrvaški in Sloveniji.

EU navdušen nad ravnanjem Srbije
Kot je za Drugo jutranjo kroniko poročala RTV-jeva dopisnica iz Beograda Marta Razboršek, je srbski premier Aleksander Vučić dejal, da bo Srbija še naprej odgovorno ravnala z begunci.
"Veliko jih je, vendar naše službe delajo dobro, nekateri jih niti ne popišejo, pri nas jih popišemo več kot 90 odstotkov," je dejal Vučić.

Evropska unija je nad srbskim ravnanjem z begunci navdušena, je dejal Vučiću vodja misije Evropske komisije Michael Davenport. Srbija, ki bo jutri in v četrtek na Dunaju podprla predlog avstrijskega zunanjega ministra Sebastiana Kurza za reševanje krize, ki med drugim predvideva pomoč tranzitnim državam, upa, da bo to pomoč tudi dobila, je še poročala Marta Razboršek.

Kurz predlagal načrt za rešitev begunske krize
Kurz, ki je v ponedeljek obiskal Makedonijo, je predložil načrt v petih točkah za rešitev begunske krize. Načrt predvideva boj proti razlogom za begunsko krizo, tudi z vojaškim posredovanjem proti skrajni Islamski državi, zagotovitev varnosti za begunce z varnostnimi conami na primer v Siriji in Iraku, pa tudi učinkovit nadzor na zunanjih mejah EU-ja ter množičen boj proti tihotapcem z ljudmi. Kot je dodal, je nujna tudi preselitev beguncevv državo izvora.

Požig azilnih domov v Nemčiji
Manj navdušenja nad sprejemom beguncev iz Afrike in z Bližnjega vzhoda pa so pokazali v Nemčiji. V mestu Nauen v nemški zvezni deželi Brandenburg je ponoči izbruhnil požar v zgradbi, kjer naj bi uredili azilni dom. Ogenj se je razširil na celotno športno dvorano, kjer naj bi med septembrom in koncem leta bivali prosilci za azil. Pri tem po prvih podatkih ni bil nihče poškodovan. Policija domneva, da je bil požar podtaknjen, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V mestu so letos že večkrat potekali protesti proti načrtovani namestitvi prosilcev za azil. Februarja so skrajni desničarji iz protesta proti temu načrtu uničili stavbo lokalnih oblasti.

Sicer pa je že v noči na ponedeljek požar popolnoma uničil eno izmed zgradb, predvidenih za azilni dom, v kraju Wissach im Tal v zvezni deželi Baden-Württemberg.

"Odvratno je, kako skušajo skrajni desničarji in neonacisti uporabiti begunski center za širjenje svojega sovražnega sporočila. In sramotno je, kako se ljudje, celo družine z otroki, pridružujejo in nudijo podporo tem grozljivim dogodkom," je pred dnevi kanclerkino mnenje nemški javnosti posredoval njen medijski predstavnik Steffen Seibert.

Nemčija je prva destinacija prosilcev azila v Evropi
Berlin letos pričakuje 800.000 prošenj za azil. Naval prebežnikov spremlja tudi krepitev nacionalističnega oziroma rasističnega nasilja. Na centre, v katerih so nameščeni begunci, so med januarjem in junijem izvedli 202 napada. Toliko jih je bilo po navedbah francoske tiskovne agencije AFP v celotnem lanskem letu.

Nove grožnje Velike Britanije
Ostre ukrepe proti nezakonitim priseljencem, ki delajo na črno, je napovedala Velika Britanija. Grozi jim do pol leta zapora in zaseg zaslužka, tistim, ki jih bodo zaposlili, pa celo zaprtje podjetja ali odvzem licence, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Pregnali bomo dvome vseh, ki mislijo, da je Velika Britanija popustljiva. Če ste tu nezakonito, vam bomo preprečili delo, najem stanovanja, odprtje bančnega računa in vožnjo z avtom," je v sporočilu za javnost poudaril minister za priseljevanje James Brokenshire. Izpostavil je, da bo vlada še naprej preprečevala zlorabo sistema.

Nezakonitim priseljencem, ki bodo v Veliki Britaniji delali, med drugim grozi do pol leta zapora in neomejena denarna kazen, zasegli pa jim bodo tudi zaslužek. Banke bodo morale imetnike računov preveriti na seznamih priseljencev, lastniki stanovanj pa ne bodo smeli dati stanovanja v najem nezakonitim priseljencem.

V skladu z zakonom o priseljevanju, ki naj bi stopil v veljavo letos, bi lahko gostinskim lokalom odvzeli dovoljenje za obratovanje, če bi ugotovili, da zaposlujejo ljudi brez dovoljenja za delo na Otoku. Oblasti razmišljajo, da bi podobne ukrepe uvedli tudi za taksiste, sprememba zakonodaje pa se obeta tudi drugim podjetjem, pri katerih bodo ugotovili tovrstne kršitve, poroča britanski BBC.

Begunska pot čez Evropo