Vladna kampanja proti migrantom je ostra in negativna. S pomočjo državnih medijev, ki si jih je premier Orban med šestletno vladavino podredil, prepričuje Madžare, naj se ne igrajo z usodo Madžarske in glasujejo PROTI. Ena od zavajajočih trditev je, da namerava Bruselj na Madžarsko naseliti za celo mesto beguncev. Pri tem pa beguncev na Madžarskem sploh ni. Foto: Katja Arhar
Vladna kampanja proti migrantom je ostra in negativna. S pomočjo državnih medijev, ki si jih je premier Orban med šestletno vladavino podredil, prepričuje Madžare, naj se ne igrajo z usodo Madžarske in glasujejo PROTI. Ena od zavajajočih trditev je, da namerava Bruselj na Madžarsko naseliti za celo mesto beguncev. Pri tem pa beguncev na Madžarskem sploh ni. Foto: Katja Arhar
"Madžarska je prva država članica EU-ja, v kateri bodo ljudje lahko povedali svoje mnenje o migracijah in begunskih kvotah, ki so ideja iz Bruslja," razlaga Agoston Mraz. Foto: Katja Arhar
Propaganda proti beguncem na Madžarskem. Foto: Katja Arhar
Katja Arhar"Viktor Orban je zaradi begunske krize v zahodni Evropi zelo srečen človek. Njegova vlada ves čas išče nove sovražnike," pravi Gergely Kovacs.
Orban je spretno izkoristil begunsko krizo v svojo korist. Foto: Katja Arhar
Dvomov, kako bodo Madžari glasovali v nedeljo, ni. Foto: Katja Arhar

Gre za 1294 prosilcev za azil, ki naj bi jih Madžarska sprejela iz najbolj obremenjenih članic, to je iz Grčije in Italije. Desničarski premier Viktor Orban temu močno nasprotuje. Madžarska je, tako kot Slovaška, vložila tudi tožbo pri Sodišču EU-ja.

Kampanja proti prebežnikom, namenjena madžarski javnosti
Vlada Viktorja Orbana že leto in pol proti prebežnikom vodi sovražno populistično kampanjo Ali veste?, za katero je porabila že več kot 30 milijonov evrov. Po raziskavah javnega mnenja kar 90 odstotkov Madžarov nasprotuje prebežnikom. Orban med ljudmi ustvarja psihozo, v migrantih vidi le grožnjo in jih povezuje s terorizmom.

Orbanova vlada ima glede referenduma le eno skrb - da bo ta veljaven. Volilna udeležba mora doseči kvorum, to je polovica vseh volilnih upravičencev plus en glas. Orban zato želi na volišča pritegniti čim več ljudi. A za vlado in stranko Fidezs bo referendum uspešen, tudi če kvorum ne bo dosežen, pravi vladni analitik z inštituta Nezöpont Agoston Mraz. "To bo prvi referendum v EU-ju o beguncih in kvotah. Glasovi 'proti' bodo v večini, po naših raziskavah bo proti glasovalo več kot 90 odstotkov ljudi. Rezultat referenduma bo torej zelo jasen. Orban bo na zasedanjih EU-ja lahko pokazal, da ima močno podporo."

Vlada je državo preplavila s plakati, na katerih Madžare prepričuje, naj se ne igrajo s prihodnostjo države, da bodo tujci zasedli njihova delovna mesta in da ne bodo spoštovali madžarske kulture. Orban je začutil, da je to pomembna tema, ki v ljudeh vzbuja iracionalen strah, in to je izrabil, pravi politologinja z Inštituta Progresszív Kornelia Magyar. "Viktor Orban ve, kako učiti volivce, kaj naj mislijo. Nadarjen je za to, kako manipulirati, oblikovati mnenja, je tudi zelo karizmatičen. Ne bi pa rekla, da imajo Madžari ravno radi avtoritaren režim," meni.

Cilj - zmaga na volitvah leta 2018
Dejansko pa ne gre za referendum in prebežnike, saj ne bo imel pravnih posledic, ampak želi Orban s tem begunsko vprašanje obdržati na dnevnem redu. Referendum je namenjen nabiranju notranjepolitičnih točk pred prihodnjimi parlamentarnimi volitvami in preusmerjanju pozornosti s problemov, ki jih ima Orban doma. Zaradi korupcijskih škandalov, povezanih z njegovimi najtesnejšimi sodelavci, slabih socialnih razmer in nezadovoljstva v šolstvu in zdravstvu je podpora Fideszu leta 2014 začela padati.

V eno najbolj odmevnih afer je bil vpleten šef madžarske nacionalne banke, ko je v žepe njegovih prijateljev, sodelavcev in ljubic poniknilo kar 250 milijard forintov. Vlada je to hotela prikriti, a so podatki kljub temu prišli v javnost, vendar ni nihče odgovarjal, poudarja analitik inštituta Political Capital Robert Laszlo: "Orbanova stranka Fidesz je ugrabila državo, čeprav običajno to velja za poslovne kroge in lobije. Fidesz je ustvaril nov oligarhični sistem v državi in transformiral celotno gospodarstvo. Na Madžarskem je veliko revnih ljudi, ki ne razumejo, kaj se dogaja in jim niti ni mar. Ko pa vidijo številne Fideszove politike in z njimi povezane oligarhe, ki so ekstremno obogateli, pa vejo, da je nekaj narobe."

V referendumski kampanji pa Orban ne nagovarja le volivcev Fidesza, ampak tudi podpornike liberalcev in socialistov. "Vprašanje na referendumu je takšno, kot če bi ljudi vprašali, ali želijo plačevati davke. Seveda je odgovor - NE! Ne glede na stranko, ki jo volijo," še pravi Laszlo.

Proti Orbanu razbita opozicija in Dvorepi pes
Vladajoča stranka Fidesz tako rekoč lahko dela, kar želi. Na Madžarskem ni več resne opozicije in močnega izzivalca Orbana. Čeprav so Madžari nezadovoljni z vlado, ker krade, pa ne vidijo alternative. Socialisti, ki so bili na oblasti pred stranko Fidesz, so izgubili vsakršno zaupanje. "Madžarska levica, od katere je po letu 2006 ostalo le nekaj šibkih strank, v referendumski kampanji deluje zmedeno, kar Orbanu koristi. Socialisti celo podpirajo zavrnitev begunskih kvot. Premier Orban pa je s protimigrantsko kampanjo taktično zavzel politični prostor skrajno desnega Jobbika," je pojasnila Kornelia Magyar.

Le ena stranka se je odkrito uprla Orbanovi populistični in sovražni retoriki, in sicer satirična Stranka dvorepega psa. Njen vodja Gergely Kovacs se je v boj zoper vladajočo madžarsko politiko podal s satiro in zasmehovanjem, brez kapitala. Zdaj mu je s somišljeniki za njihovo protimigrantsko kampanjo uspelo zbrati skoraj 120.000 evrov različnih donacij. "Ni dobrega odgovora na neumno vprašanje," je dejal Kovacs. "Radi bi pokazali, da lahko sovražno kampanjo sprožiš proti čemur koli, zato smo naredili posmehljive plakate."

Alternativni načrt za EU
Madžarski premier je med tistimi, ki napadajo federalno vizijo EU-ja in zagovarjajo vlogo močnih nacionalnih držav. Na fronti z Brusljem vzpostavlja močnejši blok srednjeevropskih držav. Terja spremembo migracijske politike v Bruslju in Berlinu. "Orban želi rezultat referenduma uporabiti v pogajanjih z EU-jem. Če ne bo spremembe migracijske politike, bi druge države članice lahko sledile Madžarski."

Kot še pravi Agoston Mraz, pa ima alternativni načrt za prihodnost EU-ja, ki ga podpirajo Višegrajske države: "NE na referendumu je NE zdajšnji migracijski politiki Unije. To ne pomeni, da zna Orban samo nasprotovati, ampak govori o pomoči državam, ki so vzrok migracij, govori o evropski vojski, ki bi branila zunanje meje, in govori o pomoči krščanskim beguncem zunaj Evrope."

Evropska unija je kritična, a nemočna glede Orbanove razgradnje demokracije na Madžarskem. Viktor Orban želi postati politik s težo vsaj v srednjeevropskem prostoru, pravi Robert Laszlo. "Ne želi postati naslednji Juncker, ker je kritičen do zdajšnjega institucionalnega sistema EU-ja. Verjame, da bo v prihodnje povezava šibkejša in da bodo politike nemške kanclerke Angele Merkel neuspešne. Po njegovem mnenju bosta Merklova in Hollande izginila, populisti in bolj evroskeptične stranke pa bodo imeli večjo podporo."

Sandra Brankovič Brecl, Radio Slovenija