Madžarska se je že od začetka zelo upirala sprejemanju določene kvote beguncev. Foto: Reuters
Madžarska se je že od začetka zelo upirala sprejemanju določene kvote beguncev. Foto: Reuters
false
Fotografija, ki je postala ilustracija Orbanovega odnosa do beguncev: Madžarska kamermanka Petra Laszlo je takole spotaknila begunca z otrokom, ki je skušala pobegniti iz zbiralnega centra v vasi Roszke. Foto: Reuters
Na Madžarskem referendum o begunski kvoti

Orbanova vlada je glasovala proti shemi EU-ja o premestitvi 160.000 beguncev iz najbolj obremenjenih članic Italije in Grčije v druge države članice, ki jo je večina članic potrdila septembra lani zaradi begunske krize.

Vlada v Budimpešti je decembra na Sodišče EU-ja tako kot Slovaška vložila tožbo zaradi sheme, po katerem bi Madžarska sprejela okoli 2.300 prosilcev za azil.

Kvote = zloraba oblasti?
Orban je nato na začetku letošnjega leta napovedal, da bodo o omenjeni shemi, ki članicam EU-ja določa obvezne kvote za sprejem beguncev, pripravili referendum. Utemeljil ga je s tem, da je odreditev takšnih kvot, ne da bi o tem vprašali državljane, enaka zlorabi oblasti. Ocenjuje, da bodo kvote spremenile kulturno in versko identiteto Evrope.

Vprašanje na referendumu se bo glasilo: "Ali želite dovoliti Evropski uniji, da brez pristanka parlamenta predpiše obvezno naselitev nemadžarskih državljanov na Madžarsko?"

Madžarska ena glavnih tranzitnih držav
V Bruslju so že ob potrditvi odločitve o razpisu referenduma maja letos v madžarskem parlamentu poudarili, da gre za zavezujočo odločitev v skladu z zakonodajo EU-ja. Evropska komisija je pri tem ponovila, da dogovorjeni sistem porazdelitve ostaja v veljavi in da ga morajo države članice spoštovati.

Madžarska je bila lani nekaj časa ena glavnih tranzitnih držav za begunce, ki so po balkanski poti hoteli priti v Zahodno in Severno Evropo, dokler ni septembra z ograjo zaprla najprej meje s Srbijo, oktobra pa še s Hrvaško. Uvedla je tudi strogo zakonodajo.

Na Madžarskem referendum o begunski kvoti