Vladanje bo mogoče le v obliki velike koalicije. Foto: Reuters
Vladanje bo mogoče le v obliki velike koalicije. Foto: Reuters
Makedonija, volitve
V štabu Gruevskega so se veselili zmage. Foto: Reuters
Gruevski zmagovalec volitev v Makedoniji
Gruevski napovedal, da bo odpravil krizo v državi

Zmago so stranki VMRO-DPMNE napovedovali že rezultati predčasnih volitev, ki so pokazali rahlo prednost pred SDSM-jem.

Med strankami albanske manjšine, ki predstavlja tretjino prebivalstva, je Demokratična unija za integracijo (DUI), ki je bila v vladi z VMRO-DPMNE, prejela 10 poslanskih mest, BESA pet mest, Zavezništvo Albancev tri ter DPA dve poslanski mesti. Nedeljskih volitev se je sicer udeležilo več kot 66 odstotkov volivcev.

Zmago sta sinoči sicer proslavljali obe stranki, čeprav je bilo jasno, da bo katera koli od njiju težko sestavila vlado.

"Padel je režim, zmagalo je življenje," je Zaev, ki je prvi stopil pred ljudi, dejal navdušeni množici, ki je prišla z makedonskimi, albanskimi, srbskimi in turškimi zastavami. A nekaj po polnoči je pred kamere stopil tudi Gruevski.

"Zahvaljujem se vsem, ki so nas podprli. To je 10. zaporedna zmaga stranke VMRO DPMNE in Makedonije. Naj živi naša država," je sporočil Gruevski in dejal, da vedno delajo v skladu z makedonskimi interesi.

Presenetljiva novinka
Kdor koli bo sestavljal koalicijo, pa ne bo mogel prezreti glasov, ki so jih dobile stranke etničnih Albancev. Veliko presenečenje teh volitev je novoustanovljena stranka BESA, ki je prejela okoli pet odstotkov glasov, kar bi ji lahko prineslo pet sedežev. S tem izidom je popolnoma povozila Demokratsko stranko Albancev (DPA), ki je bila tradicionalno med štirimi največjimi makedonskimi strankami, a je tokrat osvojila manj kot tri odstotke glasov. DUI, ki je že 10 let v koaliciji z VMRO-jem, je prejel dobrih sedem odstotkov glasov, piše Balkan Insight.

Po napovedih medtem v albanski diaspori, ki ji pripadajo tri poslanska mesta, ne bodo izvolili nobenega poslanca, tako da bo imel novi sklic parlamenta 120 in ne 123 poslancev, piše STA. Manjšinska vlada bi potrebovala podporo 61 poslancev. Za izvolitev v diaspori je namreč potrebna podpora najmanj 6.400 volivcev, česar pa ni dosegla nobena stranka.

Kdor je upal, da bo s temi volitvami konec politične krize v državi, se je, kot kaže, uštel. Za zdaj je edina možnost za večino v parlamentu – ne glede na to, če bodo glasovi iz tujine rezultate kakor koli spremenili – velika koalicija, ki se je pred volitvami za marsikoga zdela znanstvena fantastika. Zato se marsikdo boji, da negotovosti in stagnacije v Makedoniji še ni konec, je še poročal Anžin.

Kriza v državi vse od leta 2014
Tokratne predčasne volitve so Makedonci pripravili v skladu z dogovorom iz Pržina iz junija lani, ki so ga glavne stranke dosegle ob posredovanju EU-ja. Dogovor naj bi državo popeljal iz politične krize, ki traja že od parlamentarnih volitev aprila 2014.

Takrat je opozicijska levosredinska Socialdemokratska unija (SDSM) obtožila konservativno vladajočo stranko VMRO-DPMNE manipulacije z volilnimi seznami. Kriza se je nato še zaostrila februarja lani z objavo prisluhov več kot 20.000 ljudem, ki so po navedbah SDSM-ja razkrili korupcijo VMRO-DPMNE-ja.

Volitve bi morale potekati že aprila letos, a so jih dvakrat preložili zaradi nezadovoljstva SDSM-ja s potekom priprav in grožnje z bojkotom volitev. Konec avgusta so nato stranke dosegle dogovor, da bodo potekale 11. decembra, parlament pa je na začetku septembra potrdil še prehodno vlado.

Gruevski zmagovalec volitev v Makedoniji
Gruevski napovedal, da bo odpravil krizo v državi