Javnomnenjske ankete napovedujejo rahlo prednost vladajoče konservativne koalicije VMRO-DPMNE premierja Nikole Gruevskega (na fotografiji). Foto: Reuters
Javnomnenjske ankete napovedujejo rahlo prednost vladajoče konservativne koalicije VMRO-DPMNE premierja Nikole Gruevskega (na fotografiji). Foto: Reuters
Kaj bodo prinesle volitve v Makedoniji?
Arhitekturni projekt Skopje 2014 razburja

Med albanskimi strankami najbolje kaže novi stranki BESA, ki je politična neznanka, analitiki pa jo bolj kot s politiko povezujejo z vero in pogosto omenjajo povezave s Turčijo in Erdoganom. Dobila je 7 odstotkov glasov in tako za las premagala stranko DUI, ki je 10 let koalirala z VMRO-jem, iz Skopja poroča dopisnik TV Slovenija Boštjan Anžin.

Predčasnih volitev v Makedoniji se je udeležilo 66 odstotkov volivcev. Za 123 poslanskih mest se je potegovalo enajst koalicij in strank, današnje volitve pa so bile preložene kar dvakrat.

Javnomnenjske raziskave so kazale prednost vladajoče konservativne koalicije VMRO-DPMNE premierja Nikole Gruevskega pred levosredinsko Socialdemokratsko unijo (SDSM).


Kriza v državi vse od leta 2014

Volitve so pripravili v skladu z dogovorom iz Pržina iz junija lani, ki so ga glavne stranke dosegle ob posredovanju EU-ja. Dogovor naj bi državo popeljal iz politične krize, ki traja že od parlamentarnih volitev aprila 2014.

Takrat je opozicijska levosredinska Socialdemokratska unija (SDSM) obtožila konservativno vladajočo VMRO-DPMNE manipulacije z volilnimi seznami. Kriza se je nato še zaostrila februarja lani z objavo prisluhov več kot 20.000 ljudem, ki so po navedbah SDSM-ja razkrili korupcijo VMRO-DPMNE.

Volitve bi morale potekati že aprila letos, a so jih dvakrat preložili zaradi nezadovoljstva SDSM-ja s potekom priprav in grožnje z bojkotom volitev. Konec avgusta so nato stranke dosegle dogovor, da bodo potekale 11. decembra, parlament pa je na začetku septembra potrdil še prehodno vlado, ki državo vodi do volitev.

Usoda vlade v rokah albanskih strank
Kot je za Radio Slovenija poročal dopisnik Boštjan Anžin, Nikolo Gruevskega, nekdanjega boksarja, nasprotniki označujejo za diktatorja, avtokrata in nacionalista, svojo politiko pa je močno spremenil po letu 2008, ko je Makedonija zaradi blokade Grčije ostala brez članstva v Natu, tudi proces priključevanja Evropski uniji je zastal. Kot pravijo v Bruslju, tudi zaradi notranjih razmer - v zadnjem poročilu so zapisali, da je politika ugrabila državo, posebej kritične naj bi bile razmere v pravosodju in medijih.

Kot je še poročal Anžin, bo usoda nove vlade tudi v rokah albanskih strank, za katerimi stoji okoli četrtina prebivalcev, opozicija pa vlado obtožuje, da inscenira medetične incidente, da bi preusmerila pozornost od afer, korupcije in dejstva, da Makedonci živijo najslabše v regiji in množično zapuščajo državo. Gruevski opozicijo obtožuje, da želi s federalizacijo in uveljavljanjem albanščine kot uradnega jezika po vsej državi Makedonijo razdeliti in prodati Albancem.

Kaj bodo prinesle volitve v Makedoniji?
Arhitekturni projekt Skopje 2014 razburja