Makedonija je pripravljena preimenovati letališče Aleksandra Velikega v Skopju. Foto: Reuters
Makedonija je pripravljena preimenovati letališče Aleksandra Velikega v Skopju. Foto: Reuters
Aleksis Cipras
Grški premier Cipras je zagotovil, da si želi tudi Grčija okrepiti prizadevanja za rešitev spora o imenu. Foto: Reuters
Solun
V Solunu se je v nedeljo zbralo več deset tisoč grških nacionalistov, nasprotnikov uporabe imena Makedonija. Nekateri so si nadeli tudi tradicionalna grška bojna oblačila. Foto: Reuters

Zaev je poudaril zavezanost Makedonije, da se konča dolgoletni spor z Grčijo glede imena države. Makedonci želijo s preimenovanjem letališča pokazati resnost v svoji nameri, trdi Zaev. Novega imena letališča po besedah tiskovnega predstavnika makedonske vlade sicer še niso določili.

Zaev je še dodal, da bodo preimenovali tudi avtocesto, ki povezuje sever in jug države ter se konča na meji z Grčijo, iz avtoceste Aleksandra Velikega v avtocesto prijateljstva.

Oba premierja sta zagotovila, da želita državi okrepiti prizadevanja za rešitev vprašanja imena. "Zagotavljam vam, da želiva realistično nasloviti razlike," je dejal Cipras, ki si želi pospešitev pogajanj o imenu pod okriljem Združenih narodov. Pogoj za napredovanje Makedonije pri približevanju EU-ju in Natu je tudi dogovor v sporu o imenu Makedonije, je dodal Cipras.

Grčija imenu Makedonija nasprotuje že od odločitve te nekdanje jugoslovanske republike za samostojnost leta 1991, saj meni, da nakazuje ozemeljske težnje Makedonije po istoimenski grški pokrajini. Privolila je zgolj v ime Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM), pod katerim je bila država leta 1993 sprejeta tudi v Združene narode.

Spor onemogoča vstop v Nato in EU
Spor o imenu je glavna ovira na poti Makedonije v EU in Nato, saj Grčija zaradi imena blokira njen vstop. Nova levosredinska vlada Zaeva sicer skuša tudi s krepitvijo sodelovanja z Grčijo na področjih skupnega interesa vzpostaviti bolj pozitivno vzdušje, ki bi pripomoglo tudi k rešitvi spora o imenu.

Zaev je tako že pred časom izrazil pripravljenost, da bi se odrekli vztrajanju pri tem, da je Makedonija edina prava naslednica antičnega bojevnika in osvajalca Aleksandra Velikega, kar je vpeljala nekdanja vlada konservativnega VMRO-DPMNE-ja. Zaev je pred časom tudi izrazil prepričanje, da bo spor z Grčijo rešen najpozneje do konca junija. Tudi Cipras je presodil, da je dogovor mogoč.

Grški nacionalisti proti uporabi imena Makedonija
Posrednik ZN-a v dogovorih med Makedonijo in Grčijo Matthew Nimetz je prejšnji teden izrazil upanje, da je rešitev uradnega imena na dosegu. Predstavnikom obeh držav je predstavil sklop predlogov za novo ime, med katerimi sta tudi Nova Makedonija in Severna Makedonija, a grški nacionalisti vztrajajo pri tem, da uporaba imena Makedonija ni mogoča.

V nedeljo se je v grškem mestu Solun zbralo več deset tisoč ljudi, ki nasprotujejo uporabi izraza Makedonija pri imenu nove makedonske države.