V nedeljo bodo v Makedoniji potekale množične demonstracije proti vladi Nikole Gruevskega. Foto: Luka Hvalc
V nedeljo bodo v Makedoniji potekale množične demonstracije proti vladi Nikole Gruevskega. Foto: Luka Hvalc
Makedonija
Ugledni politični analitik Arsim Zekoli je prepričan, da gre za še eno v nizu provokacij: »Prehitro je sklepati, kaj je bil resničen cilj napada v Kumanovu. Mislim, da gre za interese res ozke skupine napadalcev, a vseeno si ne moremo zatiskati oči, da se konflikti pogosto dogajajo prav v Kumanovu, ki je prizorišče stalnih manipulacij oblasti.« Foto: Luka Hvalc

Sulejman Osmani, ki ga makedonska policija aktivno išče, je v pogovoru za kosovsko televizijo izjavil, da njegova skupina šteje dva tisoč borcev, predvsem pa je razburil s ponovno omembo vzpostavitve albanske države znotraj Makedonije.

PREBERI VEČ
- Lavrov v Beogradu izrazil skrb nad pozivi k oblikovanju Velike Albanije
- Pobegli napadalec iz Kumanova: Cilj je bila albanska država v Makedoniji
- Po konfliktu v Kumanovu vre tudi med makedonskimi srednješolci

Ugledni politični analitik Arsim Zekoli je prepričan, da gre za še eno v nizu provokacij: "Prehitro je sklepati, kaj je bil resničen cilj napada v Kumanovu. Mislim, da gre za interese res ozke skupine napadalcev, a vseeno si ne moremo zatiskati oči, da se konflikti pogosto dogajajo prav v Kumanovu, ki je prizorišče stalnih manipulacij oblasti."

Vzdušje v Kumanovu je še naprej napeto, zaradi domnevnih groženj so zavarovali policijsko postajo in del ulic zaprli za promet, zdaj se razmere v mestu, ki ga vodi župan opozicijskega SDSM-ja, že umirjajo. Zoran Damjanovski je pred nekaj minutami za Radio Slovenija potrdil, da v Kumanovu še naprej veljajo poostreni varnostni ukrepi in da so občani seveda zaskrbljeni, a verjame, da gre zgolj za preventivni ukrep.

Razkriti novi prisluhi
Medtem je stranka opozicijskega vodje Zorana Zaeva objavila nekatere nove prisluhe. Med njimi tudi posnetek pogovora med zdaj že odstavljeno notranjo ministrico in vodjem varnostne službe, ki je svoj odstop podal sam, v katerem sta podcenjevalno govorila o Albancih.
"Govorila sta, kako je treba obračunati z Albanci in jih kar izbrisati. Upam, da bodo Albanci razumeli, da gre samo za izjavo skupine norih politikov, ne pa za resnično mnenje makedonskega naroda," pravi Arsim Zekoli.

Tako vladna kot opozicijska stran v Makedoniji z zadnjimi potezami merita moči pred nedeljskimi protesti, ko naj bi se v Skopju zbralo več deset tisoč protestnikov, organizatorji napovedujejo, da bodo pred vladno palačo v Skopju vztrajali do odstopa vlade.

VMRO - DPMNE Nikole Gruevskega je tako na državljane naslovil apel, naj ne dopustijo opoziciji na čelu z Zoranom Zaevom rušenja države in medetničnih odnosov ter da se igra s prihodnostjo Makedonije. Za ponedeljek je vladajoča stranka že napovedala miting v podporo vladi.

Iz Skopja, Luka Hvalc, Radio Slovenija