V iskanju letala sodeluje več letal. Foto: EPA
V iskanju letala sodeluje več letal. Foto: EPA

Ameriški mediji so ob sklicevanju na predstavnike ameriških oblasti v četrtek poročali, da je komunikacijski sistem boeinga 777 letalske družbe Malaysia Airlines še več ur po izginotju z radarskih zaslonov oddajal satelitski "ping".

Letalo z 239 potniki je z radarjev izginilo manj kot uro po vzletu z letališča v Kuala Lumpurju, od koder je poletelo proti Pekingu. Zadnjič se je letalo oglasilo kontroli zračnega prometa nad Južnokitajskim morjem vzhodno od Malezije.

"Zaradi nekaterih novih informacij, ki niso nujno točne, vendar so nove, naj bi odprli nova območja iskanja v Indijskem oceanu," je pojasnil tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney.

Preiskovalci menijo, da bi lahko letalo preletelo še več kot 1.600 kilometrov po izginotju z radarjev.

Neznano letalo na vojaškem radarju
Neimenovani viri, ki so blizu malezijskim preiskovalcem, so agenciji Reuters povedali, da je vojaški radar v soboto zaznal neidentificirano letalo, ki je letelo severozahodno od Malezije in za katerega domnevajo, da bi bilo lahko pogrešano letalo.

Malezijski minister za promet Hišamudin Husein je dejal, da so seznanjeni z oddajanjem satelitskega signala, vendar informacije ni želel komentirati, saj je niso potrdili ustrezni organi.

Husein je potrdil, da so raziskavo tako na vzhodu kot zahodu razširili območje preiskave. S tem se je iskalna akcija razširila tudi na Indijski ocean, kar so nekateri poznavalci že primerjali s prehodom na območje iskanja, kot da bi šli "s šahovnice na nogometno igrišče".

V iskanje so se vključile tudi ameriške in indijske sile. ZDA so poslale na pomoč rušilec in napredno patruljno letalo.