Krokodil imenujejo tudi 'mamilo siromašnih'. Foto: Reuters
Krokodil imenujejo tudi 'mamilo siromašnih'. Foto: Reuters
Posledice uživanja krokodila so srhljive. Foto: Youtube

Krokodil, sestavljen iz mešanice težkih kovin, bencina, rdečega fosforja in kodeina, je trikrat močnejši od heroina, delajo ga doma, imenujejo pa ga tudi "mamilo siromašnih", saj po njem posegajo predvsem reveži, ki ga lahko naredijo zelo poceni, in to iz sestavin, ki so vsem dostopne.

Pojavil se je v Sibiriji leta 2002, kjer so ga prodajali kot različico heroina, čeprav je veliko močnejši in nevarnejši, se nato razširil na moskovske ulice, v zadnjem času pa tudi v ZDA, Veliko Britanijo in Evropo.
Razpadanje pri živem telesu
Danes zaradi posledic uživanja krokodila vsako leto grozljive smrti umre okoli 30.000 ruskih narkomanov. Uživalci tega mamila spominjajo na žive mrtvece, ker začnejo razpadati pri živem telesu - koža postane zelo hitro luskasta - od tu ime krokodil -, meso začne gniti, nato pa v kosih odpadati in razkrivati gole kosti.

Kar je najhuje, je, da se srhljive posledice uživanja krokodila začnejo kazati že v najzgodnejših fazah uživanja, večina uporabnikov pa je de facto obsojenih na smrt. Zaradi vsega navedenega se prodaji krokodila izogibajo celo dilerji.

Policija seznanjena
Kot poroča Blic, je srbska policija seznanjena z obstojem krokodila in o tem, da je že na srbskih ulicah, a mamila za zdaj še niso zaplenili, saj ga na domačem trgu še niso zasledili. Težava je tudi, da je to mamilo težko prepoznati in kategorizirati.

Je pa konec lanskega leta neka Novosadčanka po zaužitju krokodila poiskala zdravniško pomoč. "Dekle je zatrdilo, da si mamila ni vbrizgala, ampak ga je uživala skozi nos," je za Blic povedala zdravnica Branka Bjelica. Po besedah Bjeličeve se je pacientki odprla podlaket, koža je odmrla in popolnoma počila, pod njo pa je bila luknja, kot da bi izginila mišica.
"Glede na videz tega dekleta in posledice, ki jih je povzročilo mamilo, mi vse govori, da je namesto heroina kupila krokodil," pravi Branka Bjelica. Ob tem dodaja, da gre za edini primer krokodila, s katerim se je srečala v praksi.

Pacientko so poslali h kirurgu, ki naj bi bil prav tako šokiran ob pogledu na posledice kratkotrajnega uživanja. V nasprotju z drugimi narkotiki krokodil po največ dveh letih povzroči odpadanje mesa s kosti, pojavi se gangrena in sledi smrt.

V Sloveniji do zdaj še naj ne bi obravnavali primerov uživanja krokodila.