Manning je bil za časa razkritja tajnih dokumentov star 22 let. Foto: EPA
Manning je bil za časa razkritja tajnih dokumentov star 22 let. Foto: EPA

Če mu bodo vojaški tožilci dokazali krivdo v vseh točkah obtožnice (za tiste resnejše obtožnice krivde ni priznal), bo lahko obsojen na dosmrtni zapor.

25-letni Manning je priznal, da je stal za največjim nepooblaščenim razkritjem ameriških državnih skrivnosti v zgodovini ZDA, vendar pravi, da je to storil zato, ker verjame, da imajo Američani pravico poznati "pravo ceno vojne". Obtoženec je pred sodiščem prebral 35-stransko izjavo, v kateri je nadrobno opisal svoje motive.

Dejal je, da se mu je gnusila "sla po krvi" helikopterske ekipe, vpletene v napad na skupino civilistov (med njimi Reutersovih dopisnikov in otrok) v predmestju Bagdada.

"Obsedeni z ubijanjem"
Zato je nazadnje prenesel zaupne dokumente in posnetke, ki jih je pridobil med svojim delom obveščevalnega analitika v ameriškem vojaškem oporišču v Iraku. Manning meni, da so podatki, ki so bili objavljeni na spletni strani WikiLeaks in posledično v številnih svetovnih medijih, "med pomembnejšimi dokumenti našega časa, ki razkrivajo pravo ceno vojne".

Odločitev, da tajne podatke posreduje javni spletni strani, je bila na koncu povezana z njegovo depresivnostjo glede razsežnosti vojaških spopadov, v katerega so se pogreznile ZDA.

"Obsedeni smo bili z zajetjem in ubijanjem človeških tarč na seznamih, pri tem pa smo prezrli naše cilje in naloge," je razlagal Manning. "Zdelo se mi je, da če bi javnost, še zlasti ameriška, lahko to videla, bi to sprožilo razpravo o vojski in naši zunanji politiki, družba pa bi morda ponovno razmislila o potrebi po vpletanju v boj proti terorizmu, če pri tem ignorira človeško situacijo ljudi, s katerimi se vsak dan zapletamo."