Slavje ob jubileju traja v prestolnici Köbenhavn že drugi dan. Foto: EPA
Slavje ob jubileju traja v prestolnici Köbenhavn že drugi dan. Foto: EPA
S soprogom Henrikom imata dva sinova in sedem vnukov. Foto: EPA
S soprogom na severnajški danski enklavi Grenlandiji. Foto: EPA
40 let vladanja danske kraljice

Obletnica ne simbolizira le štirih desetletij vladanja v najstarejši monarhiji v Evropi, pač pa tudi preobrazbo sramežljive umetnice in strastne kadilke v eno najbolj priljubljenih evropskih monarhinj.
31-letna princesa se je po smrti očeta, kralja Frederika IX., v novi vlogi znašla 14. januarja 1972. Najstarejša izmed treh hčera je bila tedaj že poročena s francoskim diplomatom, grofom Henrijem de Laborde de Monpezatom, danes princem Henrikom. Par ima dva sinova, prestolonaslednika Frederika in princa Joachima ter sedem vnukov.

Margareta II., ki se je rodila 16. aprila 1940, ne velja za povsem običajno kraljico. Uveljavila se je na različnih področjih. Med drugim je študirala politične vede in arheologijo na univerzah v Cambridgeu, Aarhusu, Parizu in Londonu. Govori več tujih jezikov, rada bere, še posebej ji je pri srcu Gospodar prstanov izpod peresa JRR Tolkiena.

Sodelovala je pri več projektih prevajanja, med drugim leta 1981 pri danskem prevodu dela Simone de Beauvoir "Vsi ljudje so umrljivi". Prevedla ga je pod psevdonimom ob sodelovanju s soprogom. Njena nadarjenost pa je prišel na dan tudi pri ilustracijah ter v slikarstvu, kostumografiji in scenografiji.

V živih barvah
Kraljica pa izstopa tudi sicer. V teh štirih desetletjih se ni odrekla svojemu slogu oblačenja, ki ga zaznamujejo žive barve oblek in včasih tudi ekscentrični klobuki. Prav tako ni opustila svoje slabe razvade, kajenja, česar ji podaniki ne zamerijo, tiste, ki veliko kadijo, celo pravijo, da "kadijo kot kraljica Margareta".

"Daisy", kot jo ljubkovalno imenujejo domači, je v domovini izredno priljubljena. Javnomnenjska raziskava, objavljena prejšnji mesec, je pokazala, da je okoli 80 odstotkov Dancev naklonjenih monarhiji. To pa, kot pravi zgodovinar Lars Hovbakke Soerensen, kaže, da je kraljevi dvor v tej skandinavski državi eden izmed najbolj priljubljenih v Evropi.

Brez dlake na jeziku
71-letna kraljica, ki je oktobra 2001 obiskala tudi Slovenijo, za zdaj nima namena prestola predati sinu Frederiku. "Moje stališče je vedno bilo, da je to naloga, ki jo imaš za vse življenje," je pred časom dejala za dnevnik Politiken. Odkrita pa je Margareta II. tudi sicer. "Seveda si lahko mislim, kar želim, tako kot vsi drugi. Moram se samo vzdržati, da bi izrekla vse, kar mislim. So pa še številni drugi, ki bi morali od časa do časa narediti isto," je izjavila v intervjuju leta 1988.

Dogajanje na Danskem je zadnje dni seveda močno povezano s 40. obletnico kraljičinega vladanja. Tako se je Margareta II. ob tej priložnosti v pogovoru za medije ozrla tudi nazaj, v leta na prestolu. Kot je dejala, je predvsem skušala biti to, kar je. "Priznala" je tudi, da mobilnega telefona ne uporablja, kar se zdi njeni družini zabavno.

40 let vladanja danske kraljice