Bo Le Penovi uspelo izkoristiti tudi sojenje v svoj prid? Foto: Reuters
Bo Le Penovi uspelo izkoristiti tudi sojenje v svoj prid? Foto: Reuters

Sporno opazko je izrekla na zborovanju leta 2010, ko se je bojevala za vodstveni položaj v stranki.

"Žal mi je, ampak nekateri ljudje zelo radi govorijo o drugi svetovni vojni in okupaciji, zato se pogovorimo o okupaciji, ker to je zdaj tisto, kar se dogaja pri nas," je dejala takrat. "Ni sicer tankov, ni vojakov, a še vedno je okupacija in ljudje čutijo to breme." Le Penova je govorila o razmahu pouličnih molitev francoskih muslimanov, ker niso našli prostora v mošejah. Prakso so v Parizu po pritožbah s političnih vrst prepovedali leta 2011.

Le Penova je pred sodiščem vztrajala, da ni zakrivila nobenega prekrška, in izrazila pomisleke glede časa sojenja. "En mesec nas loči od lokalnih volitev, ta zadeva pa je stara pet let," je dejala zbranim novinarjem.

Le Penova si s svojo protipriseljensko in protiunijsko retoriko v Franciji pridobiva vse večjo podporo, njena stranka pa si na decembrskih lokalnih volitvah obeta še dve zmagi več.

Kot poroča BBC, sojenje nikakor ne gre na roke Nacionalni fronti s svojo osveženo, pološčeno politično kampanjo, čeprav je mogoče, da bi s spretno retoriko hčerka spornega Jean-Marieja Le Pena lahko tudi sojenje obrnila sebi v korist in nastopila kot politična žrtev. V teh štirih letih pod Le Penovo je namreč stranka skušala "razstrupiti" svojo javno podobo in se distancirati od obtožb rasizma in protisemitizma, ki so letele nanjo.

Od rasizma do protipriseljenske retorike
A kritiki pravijo, da se stranka v resnici od svojega rasističnega jedra kaj dosti ni oddaljila, ampak ga je zgolj preusmerila na muslimane. Vodstvo stranke na te očitke odgovarja, da ne držijo, saj da ne napada muslimanov kot takih, ampak zgolj muslimanske skrajneže, tiste, katerih prepričanja in vedenje ogroža "unikulturno" Francijo, kot si jo predstavlja Le Penova.

Nacionalna fronta (FN) pod Le Penovo uspešno širi svojo volilno bazo, hkrati pa redno opozarja na "pozabljene" delovne razrede Francije, ki da jih postopoma ogrožata tako globalizirano gospodarstvo kot tudi priseljenska politika Francije kot socialne države.

Vzpon FN-ja očitno skrbi tudi francoskega predsednika Francoisa Hollanda, ki je Francijo posvaril, naj ne tvega s pomikom preveč v desno. "Ne igračkajte se s takim glasovanjem samo zato, da bi poslali sporočilo, samo zaradi nezadovoljstva in jeze," je pozival na francoskem radiu. "Ker bodo posledice - za vlagatelje, za zunanjo trgovino, za delovna mesta in rast ..."

Če bi sodišče odločilo, da je Le Penova kriva, ji grozi do leto dni zapora in 45.000 evrov globe.