Facebook in njegov ustanovitelj Marck Zuckerberg sta se ta mesec znašla pod velikim plazom kritik. Foto: Reuters
Facebook in njegov ustanovitelj Marck Zuckerberg sta se ta mesec znašla pod velikim plazom kritik. Foto: Reuters

V kolumni za časopis Washington je izvršni direktor Facebooka pozval k "dejavnejši vlogi" vlad in regulatorjev, saj "tehnologija predstavlja pomemben del naših življenj in podjetja, kot je Facebook, nosijo ogromno odgovornost".

Po mnenju Zuckerberga je potrebna regulacija na štirih področjih: škodljiva vsebina, integriteta volitev, zasebnost in prenos podatkov.

"Poslanci mi pogosto očitajo, da imamo preveč nadzora nad govorom, in odkrito povedano se s tem strinjam," je zapisal Zuckerberg. Facebooku tako pomembnih odločitev ne bi smeli prepuščati v lastno presojo, je dejal in dodal, da so v podjetju vzpostavili neodvisno telo, ki obravnava pritožbe posameznikov glede njegovih odločitev. Podjetje sicer sodeluje tudi z vladami, da bi zagotovil kar največjo učinkovitost svojega sistema pregleda vsebin.

"Spletna podjetja bi morala nositi odgovornost za uresničevanje standardov o škodljivi vsebini, a bi pri tem moral veljati bolj standardiziran pristop," meni podjetnik. Predlagal je uvedbo četrtletnega poročanja družb o uspešnosti pri odstranjevanju škodljive vsebine in novo zakonodajo za zaščito volitev.

Facebook pod plazom kritik

Facebook se je ta mesec znašel pod velikim plazom kritik, ko je napadalec prek spletnega omrežja v živo prenašal smrtonosni napad na dve mošeji v novozelandskem mestu Christchurch.

Prav tako naj bi omogočil ruskim akterjem vplivanje na ameriške predsedniške volitve leta 2016, v politične namene pa naj bi podatke o uporabnikih zlorabilo tudi podjetje Cambridge Analytica.

V sredo je spletni velikan napovedal prepoved vsebine, ki podpira beli nacionalizem in strožja pravila oglaševanja pred majskimi volitvami v Evropski parlament.

Poziv k sprejetju pravil

Zuckerberg je spomnil tudi na uredbo EU-ja o zaščiti podatkov GDPR-ja in izrazil prepričanje, da bi morale ZDA in druge države po svetu sprejeti podobna pravila.

"Verjamem tudi, da bi skupni globalni okvir – namesto regulacije, ki se med državami in zveznimi državami pomembno razlikuje – zagotovil, da medomrežje ne postane razdrobljeno, da lahko podjetniki gradijo produkte in strežejo komur koli ter da so vsi deležni enake zaščite."