Markač je moral hrvaško zapustiti zaradi božičnega lova, s čemer je kršil hišni pripor. Foto:
Markač je moral hrvaško zapustiti zaradi božičnega lova, s čemer je kršil hišni pripor. Foto:
Ivan Čermak in Mladen Markač
Čermak in Markač sta skupaj z Antejem Gotovino obtožena vojnih zločinov. Foto: Reuters

Markač je proti Amsterdamu poletel z redno linijo hrvaškega letalskega prevoznika Croatian Airlines v spremstvu dveh uslužbencev Interpola, tam pa so ga pričakali stražarji iz zapora v Scheveningnu.

Markač v Haag, Kirin z ministrstva
Haaško sodišče je nalog za aretacijo izdalo, ker je Markač 22. decembra z ministrom za notranje zadeve Ivico Kirinom odšel na božični lov na divje svinje in tako kršil hišni pripor. Markač se mora zglasiti na sodišču, Kirin pa je zaradi tega v soboto podal svojo odstopno izjavo. V njej je izrazil globoko kesanje in opravičilo vsem, ki so bili zaradi tega na kakršen koli način prizadeti ali oškodovani.

Markač že večkrat kršil zahteve sodišča
Markač je bil na pogojni svobodi od decembra leta 2004, od takrat pa je dvakrat potoval v Haag na zaslišanje. Tokrat bo njegovo prebivanje v Haagu daljše, saj naj bi v zaporu v Scheveningnu ostal najmanj do 18. januarja, ko se bo začela konferenca z naslovom 'Gotovina, Čermak in Markač', ki bo po vsej verjetnosti določila tudi Markačevo usodo.

General Markač je bil leta 2004, skupaj z generalom Ivanom Čermakom, obtožen vojnih zločinov med operacijo 'Nevihta' in po njej. Primera Markača in Čermaka sta povezana s sojenjem Anteju Gotovini, ki je prav tako obtožen vojnih zločinov proti civilnemu prebivalstvu. Markač in Čermak sta imela možnost, da se branita od doma, a je Markač hišni pripor že večkrat kršil. Po pravilih haaškega sodišča se ne bi smel oddaljevati od svojega doma, generala pa so očividci že večkrat videli v javnosti.

B. T.