James Mattis in Petro Porošenko pred predsedniško palačo v Kijevu. Mattis in Porošenko sta se ob 26. obletnici osamosvojitve Ukrajine od Sovjetske zveze udeležila tudi vojaške parade, na kateri je prvič sodelovala ameriška vojska. Foto: Reuters
James Mattis in Petro Porošenko pred predsedniško palačo v Kijevu. Mattis in Porošenko sta se ob 26. obletnici osamosvojitve Ukrajine od Sovjetske zveze udeležila tudi vojaške parade, na kateri je prvič sodelovala ameriška vojska. Foto: Reuters
Kijev
Preiskovalci na kraju eksplozije v ulici Gruševskogo, kjer je sedež vlade, nekaj deset metrov daleč pa je poslopje predsedstva. Foto: Reuters
ZDA obljubile ameriško pomoč Ukrajini

"Še naprej bomo podpirali Ukrajino in ostajamo zavezani krepitvi zmogljivosti vaših oboroženih sil," je Mattis povedal po srečanju z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom v Kijevu.

Dodal je, da je pred kratkim Washington Ukrajini potrdil dostavo vojaške opreme v vrednosti 175 milijonov ameriških dolarjev (148 milijonov evrov), ki bo okrepila obrambne zmogljivosti njene vojske. Po Mattisovih besedah vprašanje dostave orožja za ofenzivno bojno delovanje še preučujejo. "Obrambno orožje ne pomeni provokacije, če nisi agresor. In Ukrajina zagotovo ni agresor," je povedal.

Mattis: Sankcije proti Rusiji ostajajo
Poudaril je še, da ZDA Ukrajini stojijo ob strani. Moskvo pa je obsodil, da "skuša ponovno oblikovati mednarodne meje s silo, pri čemer spodkopava suverene in svobodne evropske narode". Kot je povedal Mattis, bodo sankcije proti Rusiji ohranili, dokler Rusija ne preneha oboroževati proruskih upornikov na vzhodu Ukrajine in dokler ne vrne polotoka Krima. Rusi vseskozi zanikajo pošiljanje orožja in vojakov v Ukrajino.

Porošenko zadovoljen s pogovori
Ukrajinski predsednik Porošenko je bil zadovoljen s pogovori. Dejal je, da sta z Mattisom razpravljala tudi o možnosti napotitve oboroženih enot pod pokroviteljstvom ZN-a na vzhod Ukrajine. V konfliktu med ukrajinsko vojsko in proruskimi uporniki na vzhodu Ukrajine, ki se je začel leta 2014, je doslej umrlo več kot 10.000 ljudi. Zahod in Kijev Moskvo, ki si je priključila polotok Krim, obtožujeta, da podpira separatiste.

Septembra obsežne rusko-beloruske vojaške vaje
Mattisov obisk in besede naj bi pomirile vzhodnoevropske članice Nata, ki so zaskrbljene zaradi ruskih vojaških dejavnosti v regiji. Rusija za september skupaj z Belorusijo načrtuje obsežne vojaške vaje, na katerih naj bi sodelovalo do 100.000 vojakov. Estonski obrambni minister Juri Lüik je pred meseci opozoril, da bi lahko Rusija vaje izkoristila za trajno prisotnost ruskih sil v Belorusiji, kar bi bila še dodatna grožnja.

V eksploziji ranjena dva človeka
Med Mattisovim obiskom je v centru Kijeva, nekaj deset metrov stran od sedeža predsedstva, kjer sta se sestala Mattis in Porošenko, odjeknila eksplozija, v kateri sta bila ranjena dva človeka. Po pričanju enega od očividcev naj bi neznanec eksplozivno telo odvrgel skozi okno avtomobila. Ukrajinska varnostna služba ocenjuje, da gre verjetno za huliganizem.

Stoltenberg kritičen do Rusije ...
Medtem pa je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg na srečanju o obrambi in miru na svetu v Riminiju Rusijo obtožil, da s svojim "agresivnim vedenjem spodkopava stabilnost in varnost v Evropi". Stoltenberg je izpostavil, da Nato ne išče konfrontacije z Rusijo. Poudaril je, da ima Nato v odnosih z Moskvo dvojni pristop, to sta obramba in dialog. "Močno verjamem v dialog," je dejal.

... Lavrov pa do ZDA v Afganistanu
Na drugi strani pa je ruski zunanji minister Sergej Lavrov v Moskvi opozoril, da je nova ameriška strategija za Afganistan "brez prihodnosti". Izrazil je obžalovanje, da strategija temelji predvsem na uporabi sile. Rusija "obžaluje, da nova strategija Washingtona temelji predvsem na metodah uporabe sile," je na novinarski konferenci povedal Lavrov. "Prepričani smo, da ta pot nima prihodnosti," je poudaril Lavrov. Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek objavil novo ameriško strategijo. Sporočil je, da ZDA ne bodo umaknile svojih vojakov iz Afganistana, temveč bodo tam ostale in se "borile za zmago". Napovedal je tudi napotitev dodatnih vojakov, vendar pa ni razkril njihovega števila.

ZDA obljubile ameriško pomoč Ukrajini