Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg in predsednik Ukrajine Petro Porošenko sta se dogovorila o začetku pogovorov o
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg in predsednik Ukrajine Petro Porošenko sta se dogovorila o začetku pogovorov o "akcijskem načrtu" za članstvo Ukrajine v Natu. Foto: Reuters
Ukrajina
Na vzhodu Ukrajine, kjer si nasproti stojijo ukrajinska vojska in proruski uporniki, je še vedno zelo napeto. Na fotografiji ukrajinski prostovoljci iz bataljona Azov med vadbo v okolici Mariuopola (fotografija je iz leta 2016). Foto: Reuters
Ukrajina želi postati članica zveze Nato

Porošenko je povedal, da bo Ukrajina sprejela potrebne reforme, ki bi jo do leta 2020 približale standardom oziroma pripravile za vstop v zvezo Nato.

"Naša prednostna naloga je vstop v evro-atlantski varnostni prostor, predvsem pa članstvo v zvezi Nato," je dejal Porošenko, ki se je odzval tudi na rusko obsodbo prizadevanj Ukrajine za vstop v Nato z besedami, da "nobena država zunaj Nata nima pravice veta pri tem sodelovanju".

Stoltenberg: Nato je na strani Ukrajine
"Nato je prijatelj Ukrajine in Ukrajina je prijateljica Nata,"
je povedal Stoltenberg in dodal, da Rusija nadaljuje agresivna dejanja proti Ukrajini, "a zveza Nato in njeni zavezniki so na ukrajinski strani". Kot je poudaril Stoltenberg, želi Nato pokazati svojo solidarnost z Ukrajino in trdno podporo ukrajinski suverenosti in ozemeljski celovitosti. "Nato ni in ne bo priznal ruske nelegalne in nelegitimne priključitve Krima," je dejal Stoltenberg.

Stoltenberg je ob obisku še povedal, da je Nato Ukrajini zagotovil opremo, s katero bo lahko odkrila odgovorne za junijski kibernetski napad, ki je prizadel državo. Ukrajinska varnostna služba je za napad obtožila Rusijo.

Peskov: Rusija v Ukrajini nima vojakov
Na obisk Stoltenberga v Kijevu se je že odzval uradni govorec Kremlja Dmitrij Peskov. Dejal je, da potencialno članstvo Ukrajine v Natu ne bo pripomoglo k stabilnosti in varnosti v Evropi. Peskov je poziv Stoltenberga, naj Rusija umakne svoje vojake iz vzhodne Ukrajine, zavrnil in zatrdil, da Rusija v Ukrajini nima nobenih vojakov.

ZDA podpirajo ukrajinsko celovitost
Generalni sekretar Nata Stoltenberg je Kijev obiskal le dan po srečanju Porošenka z ameriškim državnim sekretarjem Rexom Tillersonom. Ameriško zunanje ministrstvo je ob tem v izjavi zapisalo, da je namen Tillersonovega obiska "znova potrditi ameriško zavezanost ukrajinski suverenosti in ozemeljski celovitosti".

Na vzhodu Ukrajine umrlo več kot 10.000 ljudi
Zaradi ruske priključitve polotoka Krim spomladi 2014 je Zahod proti Rusiji uvedel gospodarske sankcije. Na vzhodu Ukrajine je od aprila 2014 umrlo več kot 10.000 ljudi. Kijev in zahodne zaveznice obtožujejo Moskvo, da spodbuja konflikt ter tihotapi orožje in ljudi v Ukrajino, kar Rusija zanika. Trdi, da se poleg upornikov borijo le ruski vojaki, ki niso na dolžnosti, in prostovoljci.

ZDA namestile rakete patriot v Litvi
Medtem pa je ameriška vojska v Litvi v okviru vojaške vaje, ki bo potekala od torka, 11. julija, do 22. julija, namestila rakete patriot, ki so namenjene za protiletalsko in protiraketno obrambo. Litva je večkrat pozvala k pomoči pri zračni obrambi. Baltska država na zahodu namreč meji na rusko eksklavo Kaliningrad in se v luči konflikta v Ukrajini boji za svojo varnost. V baltskih državah in na Poljskem so sicer že nameščeni bataljoni zveze Nato v okviru operacije Okrepljena prednja prisotnost.

Ukrajina želi postati članica zveze Nato