Schwarzenegger je bil v govoru zelo oster. Bo to pomagalo McCainu? Foto: Reuters
Schwarzenegger je bil v govoru zelo oster. Bo to pomagalo McCainu? Foto: Reuters
Barack Obama
Obama je med zborovanjem vrgel steklenico vode dekletu, ki je omedlelo. Foto: Reuters
Podporniki Sarah Palin
Kostumi Palinove so se za noč čarovnic prodajali kot vroče žemljice. Foto: Reuters

Za demokrata Baracka Obamo in republikanca Johna McCaina bo po dveh letih kampanje v torek nastopil dan D, do takrat pa bosta potovala po tako imenovanih "swing states", državah, ki še niso odločene.

McCain je še neopredeljene volivce nagovarjal v eni izmed takih držav, Ohiu, ki je leta 2000 in 2004 glasovala za Georgea Busha. V Ohiu mu je na pomoč priskočil tudi kalifornijski guverner, ki je dejal: "McCain je tej državi dlje služil v taborišču, kot ji je njegov nasprotnik služil v ameriškem senatu. Če bi se kot vojni ujetnik znašli v celici, kjer bi vam grozili nevarnost, lakota in mučenje, s kom bi želeli deliti to celico? Z Johnom McCainom!" Nekdanji hollywoodski igralec se je tudi ponorčeval iz Obame, češ da je suhljat in da bi moral okrepiti mišice. 72-letni senator iz Arizone bo do torka obiskal še Virginijo in Severno Karolino.

V petek ponoči nešteto "Sarah Palin"
Za McCaina je dobro besedo zastavil tudi nekdanji newyorški župan in nekdanji republikanski predsedniški kandidat Rudy Giuliani, ki je dejal: "McCain se bo zavzemal za povprečnega Američana. Boril se bo, da boste plačevali nizke davke in da bo gospodarstvo hitro okrevalo." Podpredsedniška kandidatka Sarah Palin se je v Pensilvaniji prav tako osredotočila na ekonomijo. Mimogrede, prav kostumi z njeno podobo so šli letos v ZDA za noč čarovnic najbolj v prodajo.

Obama: Zadnji dnevi bodo umazani
Obama si je za zadnji postanek izbral tradicionalno republikansko ozemlje, Iowo, Indiano, Georgio, Severno Dakoto in Arizono, "domačo" državo svojega tekmeca. V nastopih je poudaril, da je zelo verjetno, da bodo McCainovi napadi nanj v tem času dosegli vrhunec. Njemu v prid je na Floridi govoril tudi nekdanji ameriški podpredsednik in Nobelov nagrajec za mir Al Gore.

Svoje podpornike je Obama posvaril, da se lahko stvari hitro obrnejo na slabše in da bo odločal prav vsak glas. "Niti za sekundo nisem pomislil, da so te volitve že odločene. Zadnji štirje dnevi bodo zagotovo umazani, saj nam bodo v obraz vrgli vse, kot so to delali do zdaj. Zato bomo morali biti zelo delavni, saj je naša prihodnost odvisna od tedna, ki je pred nami." Obama bo televizijske oglase predvajal v Severni Dakoti in Georgii, kjer za McCainom zaostaja le še pet odstotkov.

Zadnja javnomnenjska anketa, ki so jo izvedli Reuters, C-SPAN in Zogby, je pokazala, da se je Obami v primerjavi s petkom prednost zmanjšala s sedmih odstotkov na pet.

A. P.