Novoizvoljeni predsednik Kolumbije Gustavo Petro je v odzivu na tragedijo pozval k bolj humanemu kazenskemu sistemu.

Do tragedije je prišlo med poskusom pobega iz zapora v kraju Tulua v departmaju Valle del Cauca. Poškodovanih naj bi bilo okoli 30 ljudi, po nekaterih navedbah pa več kot 40, med njimi naj bi bili tudi pazniki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Požar je izbruhnil po pretepu, ko naj bi nekateri zaporniki zažgali vzmetnice, nato pa se je ogenj razširil po zaporu, je za kolumbijski radio Caracol povedal podpredsednik sindikata paznikov Nelson Ayala. Po besedah varuhinje človekovih pravic Marie Victoria Castro so zaporniki umrli tako v spopadih kot v požaru.

Odhajajoči predsednik države Ivan Duque je na Twitterju izrazil solidarnost s svojci žrtev in obžalovanje ob tragediji. Kot je dejal, je odredil, da se dogodek razjasni, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Novoizvoljeni predsednik države Petro pa je pozval k bolj humanemu kazenskemu sistemu. "Kolumbijska država je na zapor gledala kot na kraj maščevanja in ne rehabilitacije," je na Twitterju zapisal Petro, ki bo položaj predsednika formalno prevzel v začetku avgusta.

Nemiri v zaporih v Latinski Ameriki niso redkost. V sosednjem Ekvadorju je od začetka lanskega leta v šestih izgredih življenje izgubilo skoraj 400 zapornikov.