Tripoli je bil v znamenju shoda v podporo Gadafiju. Foto: EPA
Tripoli je bil v znamenju shoda v podporo Gadafiju. Foto: EPA
Moamer Gadafi
Libijski voditelj Moamer Gadafi je prepričan, da Libiji ni treba uvoziti zahodnega sistema demokracije, saj njen sistem deluje na podlagi teorije, poznane kot tretja univerzalna teorija. Foto: EPA
Libija
Protestniki se organizirajo preko socialnih spletnih omrežij. Foto: MMC RTV SLO

Že pred napovedanim protivladnim protestom so borci za človekove pravice opozarjali pred nasilnim odgovorom varnostnih sil. Pripadniki varnostnih sil naj bi na protestnike streljali s pravimi naboji.

Opozicijski časopis Libija al Jum poroča, da naj bi bilo samo v kraju Al Baida na vzhodu države ubitih 35 ljudi. Doslej so poročali, da je bilo od srede, ko so se začeli protesti, ubitih 14 ljudi.

"Razmere so zelo zapletene," je po telefonu povedal prebivalec Al Baide, ki ni hotel biti imenovan. "Mladi nočejo poslušati starejših," je še opisal razmere.

O protirežimskih protestih ne poročajo iz Tripolija, kjer so se zbrali privrženci Gadafija, ki so vzklikali gesla v njegovo podporo in nosili njegove podobe. V prestolnici življenje poteka normalno in ni videti okrepljene navzočnosti varnostnih sil. Za prebivalca prestolnice Ahmeda Rehibija so protivladni protesti nepotrebno odvračanje pozornosti. "Morali bi se osredotočiti na delo, na naše šole, saj se trudimo zgraditi infrastrukturo," je dejal Rehibi.

"Dan jeze" je preizkus za 68-letnega Moamerja Gadafija, ki državo s trdo roko vodi že od leta 1969, predvsem zato, ker so podobni protesti že odnesli njemu podobne avtoritarne voditelje v Tuniziji in Egiptu. Gadafi je afriški voditelj, ki je na oblasti najdlje, a analitiki opozarjajo, da se v Libiji ne bo ponovila zgodba predhodnikov Tunizije in Egipta. Libijci se pritožujejo zaradi brezposelnosti, neenakosti in omejevanja svobode, a lahko vlada vedno socialne težave in nemire zgladi z dobičkom od nafte.

Aktivisti se organizirajo na spletu
V državi, kjer je izražanje nasprotovanja režimu zelo redko, so načrti za upor, ki so ga pripravili anonimni aktivisti, zaokrožili na socialnih spletnih omrežjih Facebook in Twitter. Skupina, ki je na spletnem omrežju Facebook pozivala k "dnevu jeze" v Libiji, je imela v ponedeljek 4.400 členov, v sredo pa se je število njenih članov dvignilo na skoraj 10.000.

Pozivi k protestom so se pojavili tudi na spletni strani www.libya-watanona.com, ki ima svoj sedež izven Libije. Libijce so pozivali, naj protestirajo in proteste primerjali z vstajama v Tuniziji in Egiptu. "Ljudje z vsakega kotička naše preljube države bi se morali združiti v enem mestu in enem trgu ter prestrašiti ta režim in njegove privržence ter jih pregnati iz države," je zapisal eden od uporabnikov.

Človekoljubne organizacije opozarjajo pred nasiljem
Človekoljubna organizacija Human Rights Watch je sporočila, da so libijske oblasti že aretirale 14 aktivistov, pisateljev in protestnikov, ki so se pripravljali na proteste. Organizacija Amnesty International pa je zaskrbljena zaradi protestov in morebitnega njihovega zatrtja, tudi z nasilnimi sredstvi. "Libijske oblasti morajo zagotoviti miroljubne proteste, ne pa jih zatreti z močno represijo in nasiljem," so zapisali v izjavi za javnost.

"Dan jeze" poteka prav na peto obletnico shoda v Bengaziju proti objavi karikatur preroka Mohameda, kjer so varnostne sile ubile več protestnikov.