John Kerry po napadu na konvoj pozval k prepovedi letenja za ruska in sirska letala nad deli Sirije. ZDA sicer  namigujejo, da je Rusija odgovorna za napad na konvoj. Foto: Reuters
John Kerry po napadu na konvoj pozval k prepovedi letenja za ruska in sirska letala nad deli Sirije. ZDA sicer namigujejo, da je Rusija odgovorna za napad na konvoj. Foto: Reuters
Sirija
V Siriji sta bila v dveh dneh izvedena dva napada na humanitarne delavce. Foto: Reuters
Sirija
Napad se je zgodil, ko so humanitarni delavci raztovarjali pomoč. Foto: Reuters
Suhoj SU-24
Po trditvah Američanov so napad izvedla letala SU-24. Foto: Reuters
Nova grozodejstva v Siriji

V ponedeljek je bil na severu Sirije uničen konvoj tovornjakov s humanitarno pomočjo Rdečega križa in Rdečega polmeseca, v napadu pa je umrlo okoli 20 ljudi, večina članov Rdečega polmeseca. Od 31 tovornjakov jih je bilo uničenih najmanj 18. Konvoj je sicer prevažal humanitarno pomoč za 78.000 ljudi v mestu Orum al Kubra na severu Sirije v bližini obleganega mesta Alep.

Napadu sledijo medsebojna obtoževanja ZDA in Rusije, ki podpirajo nasprotujoče si strani v vojni. Neimenovani predstavniki ameriških oblasti so tako povedali, da sta bili glede na podatke obveščevalnih služb v času napada na nebu nad konvojem Rdečega križa in Rdečega polmeseca dve ruski vojaški letali SU-24. Po njihovem mnenju je bil napad preveč natančen, da bi ga lahko izvedle sirske zračne sile.

Namestnik ameriškega svetovalca za nacionalno varnost Ben Rhodes je dejal, da je Rusija odgovorna za, kakor je sam imenoval, "ogromno humanitarno tragedijo", čeprav ni konkretno izpostavil, da so napad izvedla ruska letala. "Odgovorna sta lahko samo dva, sirski režim ali ruska vlada," je dejal Rhodes in dodal, da v vsakem primeru krivijo ruske oblasti za zračne napade na tem območju.

Moskva: Nad območjem je letelo ameriško letalo
Moskva obtožbe iz ZDA zavračajo. Rusko obrambno ministrstvo zdaj sporoča, da je nad območjem, kjer se je zgodil napad na konvoj, letel ameriški brezpilotni letalnik. General Igor Konašenkov je dejal, da se je brezpilotnik pojavil nad konvojem nekaj minut pred tem, preden je konvoj zagorel, območje pa da je zapustilo pol ure pozneje.

"Ne sprejemamo neutemeljenih sklepov. Samo njegovi lastniki vedo, zakaj je bil brezpilotni letalnik na območju prav ob tem času in kakšne naloge je tam izvajal," je po poročanju BBC-ja dejal Konašenkov, ki ZDA ni neposredno obtožil napada na konvoj, je pa dodal, da tak brezpilotni letalnik lahko izvaja natančne napade na tarče na zemlji.

Predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva Adrian J. T. Rankine-Galloway je po poročanju ruskega portala sputniknews.com sicer zanikal, da je ameriško brezpilotno letalo letelo nad območjem, kjer je bil napaden konvoj.

"Nič nimamo s tem"
Tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministra je novinarjem ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN-a v New Yorku dejal, da ZDA nimajo nobenih dokazov za svoje trditve. "Nič nimamo s tem," je zatrdil. Pred tem je Rusija sporočila, da konvoj verjetno sploh ni bil tarča zračnega napada, ampak naj bi ga zajel ogenj zaradi nekega incidenta. Rusko obrambno ministrstvo je v izjavi za javnost zapisalo, da ni bilo vidnih nobenih kraterjev in zunanjih poškodb na vozilih, kar bi nakazovalo na zračni bombni napad.

Tiskovni predstavnik ZN-a za humanitarne zadeve Jens Laerke je potrdil, da je bil konvoj napaden, a kot je dodal, ne morejo potrditi, da je šlo za zračni napad, poroča ruski portal rt.com.

Združeni narodi so sicer sporočili, da bi lahko napad obravnavali kot vojni zločin, če se bo izkazalo, da je šlo za nameren napad na humanitarne delavce. Zaradi napada je ZN popolnoma prekinil dostavo humanitarne pomoči za Sirijo, a je medtem že obnovil priprave za dostavo pomoči, poroča Reuters. Napad se je sicer zgodil, potem ko je sirska vojska razglasila konec prekinitve spopadov, ki so jo po dogovoru med ZDA in Rusijo naznanili teden dni prej.

Kerry za prepoved letenja za ruska in sirska letala
Ameriški zunanji minister John Kerry je po napadu na konvoj Rusijo in sirsko vlado pozval, naj nemudoma ustavita vse polete nad sirskimi bojišči. To je po njegovih besedah zadnja možnost za rešitev premirja, ki je na robu propada. Kot je dejal v govoru v Združenih narodih, prihodnost Sirije "visi na nitki". Prekinitev poletov nad določenimi območji bi umirilo situacijo in omogočilo dostavo humanitarne pomoči, je še dejal.

Kerryjev ruski kolega Sergej Lavrov je medtem pozval k neodvisni preiskavi napada na konvoj. Kot je dejal, bi morale vse vpletene strani hkrati narediti korake za končanje vojne.

Po napadu na konvoj napad na kliniko
Po napadu na konvoj pa se je zgodil še napad na kliniko blizu Alepa. Ubiti so bili štirje delavci mednarodne organizacije za zdravstveno pomoč. Zveza organizacij za zdravstveno oskrbo in pomoč s sedežem v Parizu je sporočila, da se zdi, da je bil napad nameren, čeprav ni znano, kdo stoji za njim. Kot je po poročanju BBC-ja sporočil Sirski observatorij za človekove pravice, je bilo v napadu ubitih tudi najmanj devet upornikov. Observatorij je še sporočil, da so napad izvedla bodisi ruska bodisi sirska letala.

Med ubitimi zdravstvenimi delavci so dva voznika reševalnih vozil in dve medicinski sestri, še ena sestra pa ostaja v kritičnem stanju. Klinika je sicer povsem uničena, pod ruševinami pa je morda še več žrtev. BBC ob tem poroča, da so ubiti uporniki pripadali islamistični skupini Džaiš al Fatah, ki sodeluje s Svobodno sirsko vojsko, a ne pripada uradno zavezništvu upornikov, ki uživa podporo Zahoda.

Vodja Zveze organizacij za zdravstveno oskrbo in pomoč Zajdun Al Zubi je za BBC dejal, da dva zaporedna napada na humanitarne delavce "nista naključje". "Nekdo skuša humanitarnim delavcem sporočiti, da nismo dobrodošli v Siriji, da smo tarča in da bomo ubiti," je dejal.

Nova grozodejstva v Siriji