V vzhodnem delu Alepa naj bi živelo okoli 250.000 ljudi. Foto: Reuters
V vzhodnem delu Alepa naj bi živelo okoli 250.000 ljudi. Foto: Reuters

Tovornjaki s humanitarno pomočjo so še danes zjutraj čakali na meji s Turčijo, je povedal tiskovni predstavnik pisarne ZN-a za koordinacijo humanitarnih zadev David Swanson. "Izziv, s katerim se še naprej spoprijemamo - in to je zelo žalostno dejstvo - je spoštovanje dogovora vseh strani v vojni in tistih, ki imajo vpliv nanje," je dejal.

Po dogovoru med ZDA in Rusijo naj bi pot do Alepa, v vzhodnem delu mesta naj bi živelo 250.000 ljudi, sprostili in tako omogočili vstop konvoja tovornjakov iz Turčije.

Rusija je sicer v četrtek sporočila, da so se vladne sile z območja začele umikati in obtožile upornike, da se dogovora o umiku ne držijo. "Za humanitarne delavce je to izjemno frustrirajoče. Mi smo tukaj, na tleh in smo se pripravljeni premakniti. Svet čaka," je dejal Swanson.

Cilj dogovora je končanje spopadov med silami, zvestimi sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu, in uporniki. Trenutno premirje ne vključuje Islamske države in z Al Kaido povezanih milic. Dogovor bi moral omogočiti tudi humanitarno pomoč za več kot sto tisoč ljudi v obleganih sirskih mestih in znova sprožiti mirovni proces v državljanski vojni, ki je od marca 2011 zahtevala že več kot 300.000 življenj.