Hrvaška vlada je v boju proti mafiji napovedala izredne mobilizacijske ukrepe, za razglasitev izrednih razmer pa se ni odločila, saj to po njenem mnenju ni potrebno. Foto: EPA
Hrvaška vlada je v boju proti mafiji napovedala izredne mobilizacijske ukrepe, za razglasitev izrednih razmer pa se ni odločila, saj to po njenem mnenju ni potrebno. Foto: EPA
Srbski policist
Srbske oblasti so po atentatu na Djindjića za nekaj časa temeljito počistile v podzemlju. Foto: EPA

Bolgarska in hrvaška mafija zelo dobro sodelujeta in si medsebojno pomagata pri likvidacijah svojih nasprotnikov, je v pogovoru za Free Europe Radio dejal srbski novinar in poznavalec organiziranega kriminala na Balkanu Miloš Vasić. Ko si mafija v eni izmed držav želi videti nekoga mrtvega, potem pride posebna skupina iz druge države, izvede atentat in se nemudoma vrne nazaj v domovino, pojasnuje Vasić.

Ne samo Hrvaške, ampak tudi druge države v regiji je pretresel četrtkov bombni napad v središču Zagreba, v katerem sta bila ubita direktor hrvaškega tednika Nacional Ivo Pukanić in njegov sodelavec Niko Franić. O naročnikih atentata se v medijih piše veliko in pojavilo se je že kar nekaj teorij, ki med drugim namigujejo na albanske mafijce, pripadnike srbskega Zemunskega klana in hrvaške mafijce, kateri naj bi bili povezani z oblastmi.

Srbski kriminalci po zatočišče na Hrvaško
Nekdanji srbski premier Zoran Živković, ki je na čelu srbske vlade zamenjal ubitega Zorana Djindjića, je za hrvaški časopis Slobodna Dalmacija dejal, da si je del kriminalnih struktur po operaciji Sablja, ki so jo srbske oblasti sprožile po atentatu na Djindjića, zatočišče našel na Hrvaškem, kjer so dobili dokumente, od hrvaških oblasti pa se zdaj pričakuje, da jih primejo in zaprejo.

Po Živkovićevem mnenju je atentat na Pukanića sporočilo organiziranega kriminala na Hrvaškem - mi smo gospodarji in lahko ubijemo kogar koli in nič nam ne morete. Če hrvaška vlada ne bo odgovorila, je zaostritev razmer neizogibna in umori se bodo nadaljevali.

"Vaša vlada mora začeti delovati nemudoma in razglasiti izredne razmere v varnostnih organih. Mi smo svojo mafijo sekljali 40 dni, razrešili smo 35 umorov, tisoče kaznivih dejanj in zaplenili tone heroina. Tudi hrvaška vlada lahko to, če hoče, v zelo kratkem roku stori," je prepričan Živković.

G. V.